Regisztráció és bejelentkezés

RF pulzus tervezése MRI szeletkiválasztás megvalósításához

Az utóbbi évtizedekben a technika fejlődésével a mágneses rezonancián alapuló képalkotás (MRI) egyre nagyobb szerepet kapott a klinikai diagnosztika területén. A legtöbb képalkotással szemben az MRI során nem használnak ionizáló sugárzást, valamint a kontrasztanyag beadása is mellőzhető az esetek többségében. Különböző szekvenciákat alkalmazva a képalkotás során az anatómián kívül rengeteg információt kaphatunk, úgymint az idegpályák útja diffúziós méréssel (DTI) vagy az agyi aktivitás mérése a vér oxigenizációjának figyelembevételével (BOLD).

Bármilyen szekvenciáról is legyen szó, a mérés során elengedhetetlen a megfelelő rádiófrekvenciás (RF) gerjesztés, amivel a mintában lévő mágnesezettséget lehet manipulálni. A cél általában egy olyan RF pulzus létrehozása, amely a mintában egy vékony szelet mentén gerjeszti csak a spineket, ezáltal a szeleten kívül a mágnesezettség nem változik, lehetővé téve, hogy a mért jelünk és a rekonstruált képünk is csak az adott szeletből legyen. Az esetek többségében a 3D kép az így felvett 2D képek egymásutánja.

Célom a TDK munkám során, hogy a szekvenciák szempontjából legfontosabb RF pulzusokat tervezzek, valamint azokat implementáljam, ezzel megvalósítva a szeletkiválasztást.

szerző

  • Nagy Máté
    Fizikus mesterképzési szak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Légrády Dávid
    Egyetemi docens, Nukleáris Technika Tanszék

helyezés

II. helyezett