Regisztráció és bejelentkezés

Drónokon alapuló kvantumkulcsszétosztó rendszer szimulációja

Az egyre gyorsabban fejlődő kvantumszámítógépek veszélyt jelentenek napjainkban használt titkosítási algoritmusokra, de ezt ellensúlyozva számos kutatás és előrelépés megy végbe a kvantumkommunikáció témakörében, ahol kvantumszámítógépek által is feltörhetetlen algoritmusokat használunk, kihasználva a kvantummechanika jelenségeit.

Számos kutatás irányul az optikai szálon történő kvantumkommunikációra, amely a jelenlegi hálózatainkba integrálható, illetve az optikai szálak mellett a szabadtéri optikai kvantumkommunikáció sem kerüli el a kutatók figyelmét. A szabadtéri optikai kvantumkommunikáció területén belül már több megoldást is láthattunk, amely kvantumkulcsszétosztást, földfelszíni fix pozíciójú optikai eszközök segítségével hajtott végre, vagy akár földkörüli pályára állított műholdak segítségével, amelyekkel nagy távolságokon is képesek vagyunk kvantumkommunikációt végrehajtani.

Az előbb felsorolt két gyakori, és részletesen kutatott terület, habár nagyon ígéretesnek bizonyul, megvannak a hátulütői, amik ezeket a rendszereket képesek közel használhatatlanná tenni. Ilyen akadályok például a fizikai sérülések, távolsági és környezeti hatásokból eredendő problémák, amelyek nehezebbé vagy megvalósíthatatlanná teszik a folyamatos szolgáltatás nyújtását.

Ezekre a problémákra próbál megoldást kínálni a drón alapú kvantumkommunikáció, amellyel ezeket a rendszereket helyettesíteni lehet, akár vészhelyzetben is. Dolgozatomban a drón alapú kvantumkulcsszétosztást vizsgálom egy általam készített szimulátor segítségével. A szimuláció a drónok viselkedését és működését mutatja be több különböző környezetben, miközben azok segítségével kvantumkulcsszétosztást hajtunk végre, két földi állomás között.

szerző

 • Köpeczi-Bócz Gergely
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Bacsárdi László
  egyetemi docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
 • Dr. Benedek Csaba
  tulajdonos, ügyvezető, QuantumActor Kft. (külső)

helyezés

Jutalom