Regisztráció és bejelentkezés

Visszaélések detektálása gépi tanulás módszerekkel

Az IBM Cloud egy piacvezető felhőalapú szolgáltatás cégek számára. A platform nem csak azért hasznos, mert erőforrás allokációt tesz lehetővé, hanem különböző szolgáltatásokat is a rendelkezésükre bocsát, ezzel is könnyítve, hatékonyabbá téve a munkát. Ilyen például a folytonos backup, valamint a fejlett Watson AI, mely egy áttörő mesterséges intelligencia rendszer.

Az IBM Cloud nyílt, bárki számára elérhető. Ebből kifolyólag elkerülhetetlen, hogy a szolgáltatást nem kívánatos, kártékony felhasználók is igénybe vegyék. Azokat a személyeket tekintjük kártékonynak, amelyek valamilyen módon (pornográf tartalom streamelésével, adatbányászattal, a cég hírnevében való kártétellel, valamint az allokált erőforrás utáni díjak kifizetésének elmulasztásával) kárt okoznak a cégnek.

Az IBM Cloudon regisztráló felhasználókról IBM által gyűjtött, valamint harmadik féltől származó adatok is rendelkezésre állnak, ezeket használja fel a cég a regisztráció során a nem kívánatos felhasználók kiszűrésére. Jelenleg ez a munka manuális mód, elemzők által zajlik.

Munkám célja egy olyan ajánlórendszer fejlesztése, amely ezen adatokra támaszkodva képes felismerni a kártékony felhasználók viselkedésének mintáját, így már a regisztrációs folyamat során képes kiszűrni azokat, automatizálva ezzel a munkát.

szerző

  • Bereczki Norman
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Wiandt Bernát
    Staff Software Engineer, Cloudera (külső)

helyezés

III. helyezett