Regisztráció és bejelentkezés

ZKP-alapú audit digitális jegybankpénzt kezelő blokklánc rendszerekhez

A világ meghatározó jegybankjai évek óta vizsgálják a digitális jegybankpénz (CBDC) bevezetésének lehetőségeit, és számos prototípust létrehoztak már ennek megvalósítására. Amennyiben a jegybank lehetővé teszi a CBDC egy, nem a jegybank által felügyelt főkönyvön való kezelését, igényt tarthat bizonyos megfelelőségi kényszerek előírására, melyek várhatóan hasonlóak lesznek a digitális pénzzel végzett tranzakciókkal ma is támasztott követelményekhez. Ezek kulcsfontosságú eleme, hogy nagy értékű tranzakciók csak megfelelő identitás-ellenőrzésen átesett felek között történhessenek.

Ha a jegybankpénz kezelését egy, nem jegybank által karbantartott főkönyv végzi, akkor a megfelelőség ellenőrzésének egy lehetséges modellje, ha a főkönyvön végzett tranzakciókat a felügyeleti szerv időről időre – vagy akkor, amikor a főkönyvről digitális jegybankpénz ki- illetve oda átvezetésre kerül – auditálja. A modern elosztott főkönyvi rendszerek azonban olyan információkat is tartalmaznak, melyek a főkönyvet használó szervezetek, illetve személyek számára érzékeny természetűek, és amelyekhez – amennyiben ez lehetséges – a felügyeleti szerv sem kíván hozzáférni. Az audit tárgyát általában a forgalomnak csak a pénzmozgás aspektusa képezi.

A mára már nem csak elméleti, hanem műszaki értelemben is éretté vált tudásmentes bizonyítások (ZKP-k) lehetőséget teremtenek arra, hogy olyan módon bizonyítsuk számítások egy adott szempontrendszer szerinti megfelelőségét, illetve valamilyen követelményeket teljesítő információ ismeretét, hogy mindössze a számítási képességet vagy tudást bizonyítjuk, ennél több információt azonban nem fedünk fel. Dolgozatomban megadok egy olyan ZKP bizonyítási sémát, ami lehetővé teszi azt, hogy egy főkönyv karbantartója úgy igazolja azt, hogy a jegyzett tranzakciókban résztvevő felek a jegybank által jóváhagyottak és hogy a főkönyv maga konzisztens, hogy eközben nem fedi fel az egyes tranzakciók konkrétumait (mint a résztvevő felek, a pénzmozgás iránya, értéke). A sémára olyan rendszer kontextusában adok prototípust, ahol a CBDC kibocsátása és kezelése elsősorban egy dedikált főkönyvön történik, és amelyről jegybankpénz-lekötés ellenében vállalatok konzorciális blokklánc hálózatára lehet a CBDC-nek megfelelő digitális pénzt kibocsátani. A konzorciális hálózaton tetszőleges tranzakciók végezhetők a lekötött pénzzel, majd az egyes felhasználók egyenlegüknek megfelelően kezdeményezhetik a digitális pénz visszavezetését, azaz jegybankpénzzé való visszaváltását.

A megadott séma nem csak CBDC témakörben alkalmazható: egyéb potenciális alkalmazásai is vannak a vállalatközi együttműködés területén.

szerző

  • Péter Bertalan Zoltán
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kocsis Imre
    adjunktus, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Morgan Stanley I. helyezett