Regisztráció és bejelentkezés

Sokszereplős ipari folyamatok támogatása blokklánc technológiával

A többszereplős ipari folyamatokban gyakran szükség van adatok gyors, biztonságos megosztására. Ebben a kérdéskörben az egyik aktuális trend az ipari digitalizációban a blokkláncok használata - azaz egyelőre ennek a lehetőségnek a vizsgálata.

A blokklánc technológiák utat nyitottak az elosztott, biztonságos és megmásíthatatlan adattároláshoz. Egyes blokkláncok lehetővé teszik a fejlesztőknek, hogy kódot írjanak, amiket gyakran okosszerződésnek neveznek, majd a kódot felírják a hálózatra és ott futtassák azokat. A blokklánc technológia természetéből fakadóan semmilyen adat nem változtatható meg azután, hogy a hálózatra íródott, beleértve az okosszerződések kódját is. Mint bármely más kód, így az okosszerződések kódja is tartalmazhat hibákat, amik javításra szorulhatnak. Ezt a javítást azonban úgy kell eszközölni, hogy ez közben megfeleljen a blokklánc alapelveinek, elsősorban azok megmásíthatatlan és elosztott jellegének. Figyelembe véve a tényt, hogy sok blokklánc publikus, valamit rosszindulatú szereplők számára is hozzáférhető a kód, kiemelkedő jelentőséggel bír a robosztus okosszerződések fejlesztése, amik a lehető legbiztonságosabbak, és képesek megbirkózni a lehetséges sérülékenységekkel. Még mindig vitatott, hogy az okosszerződések frissítése elfogadható-e, mivel ez megsérti a fent említett elveket -- és ha elfogadható, akkor hogyan kellene frissíteni.

Ebben a dolgozatban az okos-szerződések robosztusságát növelő megvalósítási minták mellett egy olyan módszert is bemutatok, amely kiegészíti a hibák javítását és az okosszerződések frissítését célzó, már létező megoldásokat egy szavazást megvalósító mechanizmussal. Egy művelet elvégzéséhez vagy az okosszerződés állapotának megváltoztatásához egy csoportnak szavaznia kell, hogy egyetértenek-e a javasolt változtatásokkal. Ezzel a fejlesztőknek lehetőségük nyílik, hogy egyszerűen megvalósítsanak egy szavazás-alapú döntéshozatali mechanizmust, amellyel elérhető az elosztott, demokratikus frissítési és állapotváltoztatási folyamat. A bemutatott módszer célja, hogy közelebb hozza az okosszerződések frissítési folyamatát a blokklánc technológia alapelveihez azáltal, hogy az megfelel a decentralizáltság elvének, miközben a hagyományos eljárások, amelyek során egy vagy több ember hajtja végre a frissítéseket - de szinte kizárólag egy címről valósul meg - megsértik ezt az elvet.

szerző

 • Oláh Bence
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Varga Pál
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Frankó Attila Ernő
  egyetemi tanársegéd, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett