Regisztráció és bejelentkezés

Folyamatmodellek formális modellezése és verifikációja komponensalapú reaktív rendszerekben

A biztonságkritikus rendszerek komplexitása folyamatosan növekedett az elmúlt években. A komplexitás csökkentése érdekében a modellalapú paradigma vált a meghatározó módszerré ilyen rendszerek tervezéshez. Modellalapú rendszertervezés során a komponensek viselkedését általában állapotalapú, vagy folyamatorientált modellek segítségével írjuk le. Az előbbi formalizmusa azt írja le, hogy a komponens milyen állapotokban lehet, míg az utóbbié azt, hogy milyen lépéseket hajthat végre, valamint milyen sorrendben. Gyakran ezen modellek valamilyen kombinálása a legjobb módja egy komplex komponens viselkedésének leírásához.

Formális szemantikával rendelkező modellezési nyelvek lehetővé teszik a leírt viselkedés (kimerítő) verifikációját. Formális verifikáció használatával már a fejlesztés korai fázisaiban felfedezhetőek a hibák: a módszer ellenőrzi, hogy a rendszer egy adott (hibás) állapota elérhető-e, és amennyiben elérhető, ad hozzá egy elérési útvonalat. A formális verifikációs eszközök emiatt gyakran csak alacsony szintű, állapotalapú modelleken működnek, melyek messze vannak az emberek által könnyen érthető nyelvektől. Ezért, hogy magas szintű viselkedési modelleket tudjunk verifikálni, implementálnunk kell egy olyan modell transzformációt, mely megtartja a folyamat- és állapotalapú modellek szemantikáját azok kombinációja után is.

Ebben a dolgozatban megvizsgálom a folyamatalapú modellek szemantikáját, valamint a kapcsolatukat egyéb hagyományos állapotalapú modellekkel. Emellett megoldásokat vetek fel a potenciális konfliktusokra a kombinált alacsonyszintű modellben. Munkám során a Gamma állapotgép kompozíciós keretrendszerre építek, mellyel komponensalapú reaktív rendszereket modellezhetünk és verifikálhatunk. Mivel a Gamma még nem támogatja az aktivitásokat, bevezetek egy új aktivitás nyelvet, melyhez a SysMLv2 szolgál inspirációként. Ezzel együtt implementálom hozzá a szükséges transzformációkat a Gamma alacsony szintű analízis formalizmusára. Végezetül pedig kiértékelem a koncepcionális és gyakorlati eredményeket esettanulmányokon és méréseken keresztül, valamint felvetek lehetséges fejlesztéseket és alkalmazásokat.

szerző

 • Zavada Ármin
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Molnár Vince
  Adjunktus, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Graics Bence
  Doktorandusz, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

IncQuery Labs Zrt. II. helyezett