Regisztráció és bejelentkezés

Aszinkron gépre épülő, villamos hajtásrendszer Hardware-In-The-Loop (HIL) alapú valós idejű modellezése

A dolgozatomban egy Hardware-in-the-Loop rendszert valósítok meg, amely képes valós időben modellezni egy hálózatról működő, 3 fázisú egyenirányítóból, egyenáramú oldalból, 3 fázisú, kétszintű feszültség inverterből és aszinkron gépből álló hajtás működését. A modell nem csak a funkcionális működés emulációjára képes, hanem olyan másodrendű hatásokat is figyelembe vesz, mint a félvezetők veszteségei, kapcsolási holtidők, illetve az aszinkron gép telítése.

A modellt a Matlab Simulink toolbox elemeiből építem fel, úgy, hogy az ebből generált Verilog kód a Xilinx Zynq-7000 platformon futtatható legyen. A hatékony fejlesztés érdekében a modellel szemben további elvárás, hogy a Matlab és Xilinx Vivado fejlesztő eszközökre épülő toolchain segítségével könnyen lehessen a FPGA-n futtatható bitfájlt generálni. Ez azért fontos, mert ez nagyban felgyorsítja a fejlesztés közi iterációkat.

Az így létrejövő FPGA alapú, valós idejű hajtásszimulátor megfigyeléséhez és vezérléséhez létrehozok egy Matlab alapú monitoring applikációt.

Mindemellett, dolgozatom végén bemutatom, hogyan használható az általam fejlesztett eszköz egy hajtásrendszer vezérlőjének fejlesztése során.

szerző

  • Sipos Gergő Zoltán
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Farkas Balázs
    Tanársegéd, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Jutalom