Regisztráció és bejelentkezés

Görbületkövető 3D szkennelési módszer és ennek 2D szimulációja

Egy ideális motormozgást konfiguráló modul került kifejlesztésre egy speciális 3D lézer szkennerhez, mely aktív triangulációval működik. Egy szkennelési folyamat eredménye egy pontfelhő, melynek lehetnek hiányos részei. Ezek például a szkennelt objektum olyan konkáv részeinél fodrulhatnak elő, ahol a tárgy egyik része kitakarja egy másik részét. Ezeket a hiányzó részeket detektálni lehet, majd a szkennert újra lehet konfigurálni egy következő szkenneléshez.

Egy jobb szkennelés eléréséhez a szkenner motorjainak mozgását előállító transzformációk úgy vannak tervezve, hogy a hiányzó részek jobb szögből látszódjanak. Az új transzformációkat a korábbi szkennelések eredményeiből lehet kiszámolni. A pontfelhő részletesen elemzésre kerül, például normálvektorokat kell számítani, és ezek segítségével a következő transzformáció kiszámíthtó. Ezek a transzformációk úgy vannak kialakítva, hogy a korábbi szkennelések alapján a legvalószínűbb legyen, hogy a szkennelt tárgy minden része látszódni fog.

A számítások tartalmaznak továbbá olyan pontokat, melyeknek mindenképpen látszódni kell az éppen szkennelt pontból (ilyen például a kamera és a lézer), valamint használ egy ideális pontot, ami az optimalizáció alapját képzi.

Részletesen bemutatásra kerülnek a transzformációk kiszámításának lépései, egy 2D szimulátor, mely a számítások ellenőrzéséhez, megjelenítéséhez és teszteléshez készült, valamint az eredmények numerikus és vizuális reprezentálása.

A módszer automatikus szkennelésekhez lesz használva, ahol az adott objektum korábbi szkennelései alapján egyre jobb és jobb szkennelést fog tudni készíteni a szkenner.

szerző

  • Mezei Adrián
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kovács Tibor
    egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Morgan Stanley I. helyezett