Regisztráció és bejelentkezés

Részvételi számítási rendszer dinamikus, webes környezetben

A számítási kapacitás növekedésével és a hálózati technológiák fejlődésével újra és újra előtérbe kerül az önkéntes résztvevő gépekből felépített elosztott számítási rendszer ötlete. Több sikeres implementációja is született ennek a koncepciónak, melyek addig nem látott teljesítményt hoztak, ezáltal új tudományos eredmények születését segítve elő.

Mindennek ellenére az elképzelés nem került széles körben alkalmazásra, nem sikerült meghódítania a mindennapi életet, sem a rendszerben résztvevők, sem az annak eredményeit használók száma nem nevezhető számottevőnek a lehetőségekhez képest. Az ilyen irányú törekvések közül a legsikeresebb, a BOINC platformra épülő SETI@home projekt sem tudott 1,5 millió felhasználónál többet megmozgatni 17 éves pályafutása alatt.

A széleskörű elterjedés főbb gátló tényezői legfőképpen technológiaiak. Egy ilyen rendszer létrehozása és üzemeltetése nem triviális feladat, ugyanakkor felhasználói oldalról kifejezett szándékot igényel a részvétel, annak technológiai vonzatairól nem is beszélve.

Az általam javasolt megoldás egy olyan platformot mutat be amely jóval nagyobb közönséget érhet el, elterjedt és bevált technológiákra alapozva, újszerű részvételi megközelítést alkalmazva.

A rendszer a web világába épül be, általa a felhasználok pusztán egy weboldal meglátogatásával részt tudnak venni a számításban. Így üzemeltetői oldalról nincs szükség specializált infrastruktúrára és a rendszer is sokkal több felhasználót érhet el.

Ennek eredményeként jóval nagyobb méretű tudományos számítási projektek vállhatnak valóra. Ugyanakkor elképzelhető üzleti felhasználása is a platformnak, forgalmas weboldalak bérbe adhatnák látogatóik számítási kapacitását különböző feladatok elvégzésére. A bemutatott megoldás akár alternatív bevételi forrást jelenthetne a webes reklámok helyett, jóval kisebb felhasználói élmény romlás mellett.

szerző

  • Jánoky László Viktor
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Morgan Stanley II. helyezett