Regisztráció és bejelentkezés

Nagy szoftverinfrastruktúra feletti inkrementális modell-analízis

A svájci CERN kutatólaboratórium irányítási rendszerei egy komplex, elosztott és moduláris egészet alkotnak. A benne használt – nagyrészt Java nyelven íródott – szoftverek karbantartása során az egyik elsődleges feladat az úgynevezett „smooth upgrade”, azaz hogy az egyes változtatások ne okozzanak meghibásodást más, külső modulokban. Ennek az eléréshez fel kell térképezni és elérhetővé kell tenni az egyes szoftverek közötti függőségi viszonyokat.

A CERN-ben töltött egy év alatt implementáltam egy alkalmazást, mely a Java bináris állományokat beolvasva feltérképezte azok szerkezetét és a köztük jelenlevő függőségeket, amiket egy relációs adatbázisban tárolt el.

Jelen dolgozatban be fogom mutatni ennek a munkának a kiterjesztését, melynek célja, hogy a fejlesztői munkát a függőségi viszonyok hatékony lekérdezésével és megjelenítésével segítse. Be fogom mutatni, hogyan készítettem a függőségi relációs adatbázisból egy EMF modellt, illetve hogyan állítottam elő egy hasonló modellt a fejlesztőkörnyezetbe betöltött projektekből. Be fogom mutatni, hogyan használtam fel az EMF-IncQuery technológiát e két modell összekapcsolására és hogy miként valósítottam meg vele a függőségi adatok lekérdezését. Végül részletezni fogom, hogyan jelenítettem meg az eredményeket a fejlesztőkörnyezetben.

szerző

 • Csikós Donát
  mérnökinformatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Ráth István
  Tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Dr. Horváth Ákos
  tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet II. helyezett