Regisztráció és bejelentkezés

Osztott memórián keresztül kommunikáló virtuális gépek OpenStack felhőben

Napjainkban gyakran hallhatunk a felhő alapú szolgáltatásokról, melyek lehetővé teszik, hogy alkalmazásainkat egy távoli adatközpontban tudjuk futtatni. A felhő alapú szolgáltatás jellemzője, hogy a szolgáltatások nem egy dedikált hardveren futnak, hanem egy szolgáltató szerverein elosztva, elrejtve a felhasználóktól. A szolgáltatásban kulcsfontosságú szerepet játszanak a virtualizációs technológiák, mivel az alkalmazások jellemzően virtuális gépeken futnak.

A felhő rendszerekben a virtuális gépek szeparáltan futnak, a közöttük történő kommunikáció pedig a felhő által biztosított virtuális hálózaton keresztül valósul meg. Két virtuális gép kommunikációjára osztott memórián keresztül is lehetőség van, azonban értelemszerűen a nyilvános felhőkben biztonsági okok miatt ez nem megengedhető opció.

Azonban privát felhő környezetben megengedhetjük az osztott memórián keresztüli kommunikáció megvalósítását. Privát felhők üzemeltetői körében igen népszerű az OpenStack, amely infrastruktúra szolgáltatás kialakítására alkalmas ingyenes elérhető, nyílt forráskódú megoldás. Az OpenStack egy olyan felhő operációs rendszer, amely a számítási, tárolási és hálózati erőforrások menedzseléséért felel.

Dolgozatunkban megvizsgáljuk az osztott memórián keresztüli kommunikáció OpenStack felhőbe való integrálását, majd bemutatjuk az architektúrába illeszthetőségét és implementációját, amelyet egy új modul hozzáadásával értünk el. Mérésekkel összehasonlítjuk a hálózaton keresztüli és az osztott memórián keresztüli kommunikáció hatékonyságát, teljesítményét.

szerzők

 • Balla Dávid
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Phan Ngo Anh Tra
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Maliosz Markosz
  docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Simon Csaba
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Géhberger Dániel
  Senior Researcher, Ericsson (külső)

helyezés

III. helyezett