Regisztráció és bejelentkezés

Intelligens lakópark, hardvertől a szolgáltatásokig

A Gartner tavalyi 2017-es jelentésével ellentétben, az idei 2018-as jelentésében [1] az okos otthonokkal kapcsolatos megoldások sokkal előrehaladottabb állapotban vannak és realisztikusabb célokra fókuszálnak. Viszont az idei jelentésben, a görbe felívelő ágán vannak az Okos Munkahelyekkel kapcsolatos megoldások. Ezekhez nagyon közel állnak az Okos Lakóparkok, mivel hasonló problémákkal kell megküzdenie az üzemeltetésnek a mindennapok során, csak az emberek a munkahelyekre főleg nappal, míg haza este járnak.

Különféle innovatív vállalatok kísérleteznek azzal lakótelepeken, hogyan tudnák meglévő okos otthon megoldásaikat összekapcsolni, ezáltal egy könnyebben fenntartható élőkörnyezetet teremtve az ott lakók számára. Ez még korántsem egy kiforrott terület, mivel a felhasználók sem biztosak abban, hogyan és mire szeretnék használni, ezáltal a vállalatok sem tudták még tökéletesen megjósolni a fejlesztés jövőbeli irányát. Az általam tervezett Okos Lakópark ilyen szempontból próbál kitűnni: előremutató felhasználási területeket és továbbfejlesztési irányokat mutat be. Mindemellett természetesen az egyes lakások adataihoz csak az adott lakás lakói férnek hozzá, ez biztosítja azt, hogy senki ne férhessen hozzá a beleegyezésükünk kívül. A lakások hozzájárulásával az üzemeltetés felé megosztott adatok nagyban hozzájárulnak a lakóközösség életszínvonalának emelésében.

Az általam tervezett Okos Lakópark alapként tekint az általam múlt évben bemutatott Green-IoT okos otthon keretrendszerre. A keretrendszert a társasházak lakásaiba integrálva, azok önálló okos otthonokként tudnak működni, viszont összekapcsolva az üzemeltetés felé tudnak szolgálni hasznos jeleznésekkel esetleges problémák fennállása esetén, legyen az csőtörés, tűzeset, vagy netán betörés. Így jelentősen csökkenthető a reakcióidő és az esetleges kár is.

Külön figyelmet kapott az Okos Lakópark fel nem használt erőforrásainak külső haszonosítása, legyen szó a napkollektorok által megtermelt áram eladásáról, vagy kihasználatlan parkolók bérbe adásáról. Ebben játszik kulcsfontosságú szerepet az Arrowhead keretrendszer [2], amely egy olyan nagy európai innovációs konzorcium által fejlesztett, szabványosítás alatt álló keretrendszer, amelyet várhatóan mindennapjainkban fogunk használni.

E dolgozatban bemutatásra kerülnek ennek a rendszernek a tervezési, implementációs illetve verifikációs lépései. Fontos szerepet kapott a lakópark rendszerének integrálhatósága az Arrowhead keretrendszerrel. A dolgozat a lakópark tervezésének, implementációjának és verifikációjának bemutatása mellett annak jövőbeli terveit is taglalja.

[1] Gartner Inc – Top Trends in the Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies, 2018 https://www.gartner.com/smarterwithgartner/5-trends-emerge-in-gartner-hype-cycle-for-emerging-technologies-2018/

[2] J. Delsing (ed.) - IoT Automation: Arrowhead Framework, CRC Press, 2017.

szerző

  • Tanyi Szvetlin
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varga Pál
    egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom