Regisztráció és bejelentkezés

Együttműködési és adatfeldolgozási megoldások a mai ipari IoT világ számára

A dolgozat jelenlegi és lehetséges architekturális megoldásokat tárgyal a Dolgok Internete (IoT) koncepciójának ipari esetekre való alkalmazásához. Felvezetésképpen bemutatom az Ipar 4.0 elképzeléseit, főként a régi-új elvárások begyűjtésével és értelmezésével, esetünkben a Productive4.0 [1] európai uniós projekt kapcsán. Ebben a projektben, a MANTIS projekthez [2] hasonlóan, az IoT világ megközelítéseit, koncepcióit és technikai megvalósításait kívánjuk az ipari esettanulmányok kivitelezésére igába fogni. A MANTIS-on belül számos iparág szerepelteti magát, többek között présgépek, hagyományos (földgáz alapú) energiatermelés vagy akár speciális ipari járművek (például targoncák) gyártója is.

Mindkét eddig említett európai projekt az Arrowhead [3] architektúrájára támaszkodik, így ezekben az előző munkáim eredményeit használják fel a partnerek. Továbbá, mindkét projekt esettanulmányai érdekes, esetleg eddig még nem lekezelt követelményeket támaszthatnak az Arrowheaddel szemben. Ezek rendkívül fontosak, az ipari partnerek fő üzleti folyamataihoz és például logisztikájukhoz köthető. Így például az adat létrehozás és intelligens feldolgozás vagy a piaci termékek integrálhatóságának kérdései is nyitottak. Néhány ilyen probléma már megoldott - néhány pedig még elemzésre szorul.

Ezen problémák egy részét mutatom be dolgozatomban. Így például a MANTIS architektúra referencia implementációit, melyben az Arrowhead játssza a többszereplős rendszerek integrátorának a szerepét valós üzleti demonstrátorokban (például a fentebb említett esetekre). Ezen esettanulmány implementációkban mutatom be saját, jelenlegi munkámat, illetve tárgyalom a problémákat és nyitott kérdéseket, melyek felmerültek a rendszerek tervezéseikor (és amelyek relevánsak az Arrowhead továbbfejlesztéséhez).

Végezetül bemutatom a munka következő, lehetséges fázisait, amelyek egyenlőre a megvalósíthatósági tervezési fázisban vannak. Természetesen, ezen ipari igényeken alapulnak, a Productive4.0 projekt kapcsán.

[1] The ECSEL Productive4.0 projekt. Elérhető: http://www.productive40.eu/

[2] The ECSEL MANTIS projekt. Elérhető: http://www.mantis-project.eu/

[3] The ECSEL Arrowhead projekt. Elérhető: http://www.arrowhead.eu/

szerző

  • Hegedűs Csaba
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Varga Pál
    egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Ericsson Magyarország Jutalom