Regisztráció és bejelentkezés

Egyedi ütemezési algoritmus implementálása és tesztelése Linuxban

Az utóbbi években sok kutatási munka folyik a jövő számítógépes hálózatainak megtervezésére. A kutatások egy része célul tűzte ki, hogy hatékonyabb és jobban átlátható, valamint menedzselhető technikákat alkalmazzanak, mert a jelenlegi hálózatokat sokszor több hálózati protokoll és algoritmus bonyolult, szinte átláthatatlan és nehezen menedzselhető rendszerei működtetik.

Az egyik ilyen kutatási irány célja, hogy a hálózati erőforrás menedzsmentet különválassza a többi hálózati funkcionalitástól és egy egyszerű, könnyen menedzselhető hálózati architektúrát alakítsanak ki. Ezen kutatásokba kapcsolódtam be, mely az Ericsson Traffic Lab és a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének (TMIT) Nagysebességű hálózatok Laboratóriuma (HSN Lab) keretei között folyik. Ezen dolgozatomban az elvégzett kutatási és fejlesztési munkám eredményeit mutatom be. A kitűzött feladatom egy olyan újszerű és egyedi tervezésű ütemezési algoritmus implementálása és tesztelése volt, mely része lesz a fent vázolt új hálózati architektúrának.

A dolgozatban bemutatom, hogy milyen ütemezési algoritmusokat használnak a jelenlegi hálózatokban, illetve ismertetem az általam implementált algoritmus működési elvét. Az új ütemezési algoritmus alkalmas különböző felhasználókhoz tartozó csomagokat különálló sorokban kezelni és soronként egyedileg menedzselni. Az ütemezőt Linux kernelben implementáltam és a dolgozatban részletesen ismertetem a megvalósított ütemező működését. Elvégeztem az ütemező validációs tesztelését, amit példákkal szemléltetve ismertetek. Összefoglalom a lehetséges továbbfejlesztési lehetőségeket és az ütemező beilleszthetőségét a fent ismertetett új hálózati erőforrás menedzsmentkezelő rendszerbe.

szerző

 • Pelyva Miklós
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Molnár Sándor
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Megyesi Péter
  Egyetemi Tanársegéd, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett