Regisztráció és bejelentkezés

Robust Header Compression vezeték nélküli hálózatokban

Robust Header Compression vezeték nélküli hálózatokban

A telekommunikáció manapság mindenki által olcsón elérhető, de vannak olyan felhasználási területek amikor a lehető legkevesebb bájt átvitelére kell törekedni. Ezek jellemzően főleg a vezeték nélküli és műholdas rendszereket használó hálózatokat érintik, melyek manapság a mindennapos kapcsolattartás elengedhetetlen részét képezik.

Az okostelefonok és egyéb mobil internetet használó eszközök elterjedésével jelentősen megnőtt a digitális adatkapcsolat alapú hálózatokra eső terhelések. Mivel az infrastruktúra bővítése igen időigényes és túlontúl költséges lehet, ezért a szolgáltatók és gyártók számára egy olcsóbb és egyszerűbb alternatívát jelent magának az adatforgalomnak az optimalizálása.

Többek között a VoIP beszélgetés során csak a protocol stack headerjeinek együttes mérete jóval meghaladhatja a tényleges adatmennyiséget. Szerencsére a „fölösleges” header bájtok tömörítésére már vannak sztenderdizált megoldások, melyek között a legújabb a Robust Header Compression (RoHC) első és második verziója.

Kérdés viszont, hogy ezek alkalmazása mennyire hatékony különböző körülmények között, illetve hogy milyen mellékhatásai vannak az összteljesítményre. Továbbá érdekes megvizsgálni, hogy az újabb -- és még kevésbé elterjedt -- verziók mennyire hatékonyabbak az elődeiknél. A dolgozat ezen header tömörítési technikák tárgyalása mellett bemutatja a mérési környezetet, és részletesen megvizsgálja a Robust Header Compression mindkét verziójának használata során kapott eredményeket.

szerző

  • Tömösközi Máté
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet III. helyezett