Regisztráció és bejelentkezés

Részkisülés impulzusok spektrumanalízise és szigetelőolajok frekvenciafüggő viselkedésének hatása a terjedésükre

Az átviteli hálózati berendezések közül az alállomásokban található transzformátorok az energiaelosztási lánc legfontosabb és legdrágább elemei. Egy-egy meghibásodásnak komoly ellátásbiztonsági és gazdasági következményei lehetnek, ezért kiemelten fontos, hogy állapotuk online és offline diagnosztikai módszerekkel rendszeresen monitorozva legyen.

Az offline diagnosztika sok alapos vizsgálati lehetőséget foglal magába, azonban az eredmények kiértékelése lassú folyamat. Az online diagnosztika a helyszínen elvégezhető, folyamatos monitorozást valósítja meg, előnyei között szerepel, hogy egy esetleges meghibásodás jeleit rögtön észreveszi, a további meghibásodások előtt azonnal lehet reagálni. Az egyik hazánkban kevéssé elterjedt módszer az UHF tartományban történő részkisülés mérés (részkisülés: PD, partial discharge), melynek segítségével a szigetelés kezdeti hibái detektálhatók és lokalizálhatók.

A szigetelőolajok frekvenciafüggő viselkedése miatt a mérési módszer tökéletesítése céljából fontos a részkisülések spektrumának meghatározása, illetve az olajban történő elektromágneses jelterjedés megismerése. Ezen vizsgálatok tökéletesítésével a hibahely meghatározása is pontosabb lehet.

Kutatásunk célja, hogy rávilágítsunk a transzformátordiagnosztika fontosságára, bemutassuk az UHF módszer során fellépő nehézségeket és ezek megoldási lehetőségeit. A részkisülések spektrumának meghatározására mérési elrendezést tervezünk. Mérőcella segítségével meghatározzuk az olaj permittivitásának frekvenciafüggését és a frekvenciatartománybeli jelleggörbéket. A mért értékek segítségével a későbbiekben a kutatás tovább folytatható a részkisülés helymeghatározása irányába.

szerzők

 • Irinyi Dorián
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Veres Dániel
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Cselkó Richárd
  adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Energetikus Képzést Támogató Alapítvány Jutalom