Regisztráció és bejelentkezés

Ultra kis bemenő feszültségű rezonáns tápegység

Napjaink hordozható készülékeiben gyakran 1,2 V vagy 3,6 V cellafeszültségű akkumulátorokat használunk. Az eszközök működtetéséhez szükséges magasabb feszültségeket akkumulátorok sorba kötésével állítjuk elő. A sorba kötött cellákból álló telepben azonban az egyes cellák feszültségét és hőmérsékletét külön figyelni kell, és egyetlen cella lemerülése esetén a telep megóvása érdekében a készüléket ki kell kapcsolni.

Az akkumulátorok legjobb kihasználása érdekében olyan tápegységet kerestem, ami 1,2 V bemenő feszültségről jó hatásfokkal üzemeltethető és tetszőleges kimenőfeszültséget elő tud állítani.

A dolgozat a folytonos vezetési üzemű (CCM – Continuous Conduction Mode) rezonáns tápegységek családját, ezen belül a sorosan illetve párhuzamosan terhelt rezonáns tápegységek feszültség- és áram viszonyait mutatja be, illetve a fenti topológiák alacsony bemenő feszültségről történő alkalmazhatóságának lehetőségét és egy optimális elrendezését tárgyalja, kiemelve az alacsony bemenő feszültségű rezonáns tápegységek tervezési nehézségeit. A munka során külön vizsgálatnak vetettem alá a CCM típusú tápegységekben fellépő veszteségek minimalizálásának lehetőségeit és a folytonos vezetési üzemű rezonáns tápegységek kimenő feszültségének és áramának lehetséges szabályozási technikáit is.

A TDK dolgozatban bemutatásra kerül egy saját tervezésű rezonáns inverter, amely a fenti elvek alkalmazásával egy 8 W névleges teljesítményű fénycsövet hajt meg egyetlen 1,2V feszültségű NiMH akkumulátor celláról.

szerző

  • Futó András
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Balogh Attila
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

I. helyezett