Regisztráció és bejelentkezés

Fermentációs kísérletek az alginit ásvány kozmetikai célú felhasználására

Fermentációs kísérletek az alginit ásvány kozmetikai célú felhasználására

Papp Tímea, IV. évf. (Bsc)

Témavezető: Dr. Németh Áron István /egyetemi docens/

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Konzulens: Tóth Pál /doktoráns hallgató/

Napjainkban jelentős figyelem irányul a fermentált kozmetikai alapanyagok kutatására, valamint felhasználására, amelynek oka többek között fenntarthatóságuk, egyediségük és hatékonyságuk. A tejsav az egyik legsokoldalúbb fermentáció útján előállított kozmetikai alapanyag, ami gyengéd hámlasztóként elősegíti a felső hámréteg sejtjeinek megújulását, ezáltal fokozza a bőr elasztin és kollagén termelését, amely csökkenti a megjelenő ráncokat. A tejsavat bőrfehérítő tulajdonságából adódóan túlzott melanin termelődés okozta pigment foltok kezelésére is használják. [1]

Az alginit a Kárpát – medencében előforduló ásvány, amely fosszilis alga biomasszából és tufából keletkezett, nagy szerves anyag tartalmú olajpala kőzet. Az ásvány humán - biológiai alkalmazhatóságáról és tulajdonságairól kevés információ áll rendelkezésre. Viola Strompfová és munkatársai Lactobacillus fermentum törzzsel [2] , valamint Hlubeňová, K. L. reuterivel különböző állatmodelleken végzett kísérleteik alapján az alginit, tejsav termelő baktériummal előállított probiotkius fermentumhoz adva pozitív hatást fejtett ki gasztroenterálisan az állatokra. [3] Mindazonáltal a kutatások nem tértek ki a bőrre gyakorolt hatásokra.

A kozmetikai iparág az egyik leggyorsabban növekvő iparág napjainkban, ezért célul tűztük ki az alginit bőrre gyakorolt hatásának vizsgálatát, különböző tejsav termelő törzsekkel kiegészítve.

Az eredmények alapján az alginit pozitív hatással volt a baktérium törzsek szaporodására, növelte a BacTrac-ban mért impedancia szintet a folyadékban, és annak felszínén, emellett kétszeresére növelte a BacTrac fermentációk során a szárazanyag tartalmat. Azonban az alginites fermentumok közvetlenül a bőrön alkalmazva rosszabb hidratáló hatással bírtak, mint az alginit mentes lizátumok. Az eredményeim azt mutatják, hogy az alginit kozmetikai célú felhasználásának van jövője, de pontos alkalmazása további kísérleteket igényel.

[1] Abd Alshaeb., etal., Lactic acid applications in pharmaceutical and cosmeceutical industries, Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, pp. 729-735, 2015, 7:(10).

[2] V. Strompfová, et al., Evaluation of Probiotic Lactobacillus fermentum CCM 7421 Administration with Alginite in Dogs, Springer Science+Business Media, LLC, part of Springer Nature , 2017

[3] D. Mudroňová, et al.The effect of probiotic lactobacilli and alginite on the cellular immune response in salmonella infected mice, Folia Veterinaria, pp. 61-66, 61,2, 2017

szerző

  • Papp Tímea
    Biomérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Németh Áron
    docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

Jutalom