Regisztráció és bejelentkezés

Kvantitatív funkcionális foszfor mágneses rezonancia spektroszkópia

A mágneses rezonancia spektroszkópia (MRS) a szervezet molekuláris szintű, in vivo, nem roncsoló analízis módszereinek egyike. Kutatási jelentőségét a jó- és rosszindulatú tumorok elkülönítésében, az egyes degeneratív betegségek, gyulladások, anyagcsere-betegségek ill. stroke differenciáldiagnosztikájában betöltött szerepe adja.

A napi betegellátásban egyes központokban rutinszerűen alkalmazott proton spektroszkópia mellett, az utóbbi időben ismét a kutatások előterébe került az MR-rel jelszegényebb, de biológiailag fontos elem a foszfor. Egyrészt az energiaháztartásbeli folyamatokért felelős anyagok (ATP/ADP) foszfor tartalmukon keresztül monitorozhatóak, másrészt az intracelluláris pH egyaránt vizsgálható. A legújabb szekvenciák és gerjesztési technikák segítségével az élő szövetben dinamikusan zajló folyamatok is követhetőek.

A 31P MRS kiválóan alkalmas két a klinikai kutatásban is releváns probléma vizsgálatára: (a) a szöveti savasodás mértékének meghatározása; (b) vizuális inger hatására történő agyi metabolit koncentrációk változása [1]. Az elsődleges kutatási potenciál az eddig jellemzően minőségében ismert folyamatok lokalizált és kvantitatív leírásában rejlik. Ennek érdekében munkám során olyan mérési protokollt terveztem és kiviteleztem, amellyel in vivo lehetséges a kérdéses koncentrációk meghatározása.

A TDK munka során megismerkedtem a humán klinikai MRS technikákkal. Összehasonlítottam a nyugalmi és vizuális ingernek kitett látókéreg metabolizmusát foszfor-MRS segítségéve. A munka a SE MRKK és a BME NTI kooperációjában valósult meg, a mérések az MRKK 3 Tesla térerejű Philips Achieva MR készülékén történtek.

Irodalom:

Rishma Vidyasagar, Risto A. Kauppinen: 31P magnetic resonance spectroscopy study of the human visual cortex during stimulation in mild hypoxic hypoxia; Exp Brain Res (2008) 187:229–235

szerző

 • Szekér Péter
  fizika
  nappali

konzulensek

 • Dávid Szabolcs
  , Richter Gedeon Nyrt. (külső)
 • Dr. Kozák Lajos Rudolf
  egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika Neuroradiológia Tanszék (külső)
 • Dr. Légrády Dávid
  Egyetemi docens, Nukleáris Technika Tanszék

helyezés

III. helyezett