Regisztráció és bejelentkezés

Foszfor spektroszkópia humán alkalmazásai 3 Teslán

A mágneses rezonancia spektroszkópia (MRS) a szervezet molekuláris szintű, in vivo, nem roncsoló analízis módszereinek egyike. Klinikai jelentőségét a jó- és rosszindulatú tumorok elkülönítésében, az egyes degeneratív betegségek, gyulladások, anyagcsere-betegségek ill. stroke differenciáldiagnosztikájában betöltött szerepe adja.

A napi betegellátásban egyes központokban rutinszerűen alkalmazott proton spektroszkópia mellett, az utóbbi időben ismét a kutatások előterébe került az MR-rel jelszegényebb, de biológiailag fontos elem a foszfor. Egyrészt az energiaháztartásbeli folyamatokért felelős anyagok (ATP/ADP) foszfortartalmukon keresztül monitorozhatóak, másrészt az intracelluláris pH és a magnézium koncentráció egyaránt vizsgálható. A legújabb szekvenciák és gerjesztési technikák segítségével az élő szövetben dinamikusan zajló folyamatok is követhetőek, leírhatóak.

A 31P MRS kiválóan alkalmas két, klinikailag is releváns probléma vizsgálatára: (a) a szöveti savasodás mértékének meghatározása, különös tekintettel a koraszülöttekben, vagy az oxigénhiányos károsodást elszenvedett érett újszülöttekben; (b) izommunka hatására történő metabolit koncentrációk változása, különös tekintettel a mozgás rehabilitációra [1]. Az elsődleges kutatási potenciál az eddig jellemzően minőségében ismert folyamatok kvantitatív leírásában rejlik. Ennek érdekében munkám során olyan mérési protokollt terveztem és kiviteleztem, amellyel in vivo lehetséges a kérdéses koncentrációk meghatározása.

A TDK munka során megismerkedtem a humán klinikai MRS technikákkal. Összehasonlítottam a foszfor-MRS segítségével az egészséges és kóros szövetek metabolizmusát. A munka a SE MRKK és a BME NTI kooperációjában valósult meg, a mérések az MRKK 3 Tesla térerejű Philips Achieva MR készülékén történtek.

Irodalom:

1. Ian R. Lanza, Danielle M. Wigmore, Douglas E. Befroy, Jane A. Kent-Braun: In vivo ATP production during free-flow and ischaemic muscle contractions is humans; MA, USA, 2006; J Physiol 577.1 (2006)pp 353-367

szerző

 • Szekér Péter
  fizika
  nappali

konzulensek

 • Dr. Kozák Lajos Rudolf
  egyetemi tanársegéd, Atomfizika Tanszék
 • Dávid Szabolcs
  kutató-fejlesztő, Atomfizika Tanszék
 • Dr. Légrády Dávid
  Egyetemi docens, Nukleáris Technika Tanszék

helyezés

II. helyezett