Regisztráció és bejelentkezés

Hasi aorta aneurizmákról készült CT felvételek automatikus szegmentálása és Gauss-leképzésének vizsgálata

A verőerek kitágult részeinek (aneurizma) felszakadása (rupturája) a 65 évnél idősebb, europid rasszhoz tartozó férfiak 4,7 százalékát érintő, 80 %-os mortalitású kórkép. Csak az Egyesült Államokban 13000 halálesetet okoz évente.

Az elektív műtétek elvégzését az esetleges tünetmentesség mellett az is akadályozza, hogy nem pontosan meghatározott, mikor kell az egyébként sem kockázatmentes műtétet elvégezni. A legelterjedtebb gyakorlat az ér maximális átmérőjének nagyságához van kapcsolva, aminek a kritikus értéke azonban jelentősen függ az egyén fizikai paramétereitől (testmagasság, testtömeg), életkorától, stb. Bár ez az eljárás sok-sok beteg vizsgálatának eredményeit figyelembe véve alakult ki, az átmérőt nem mondhatjuk tökéletes paraméternek. Problémát jelent továbbá, hogy jelenleg a vizsgálat során a radiológus minden páciens esetén egyesével, a CT eredmények szemrevételezése alapján dönt, amely nem pusztán az emberi hiba lehetőségét hordozza, de rendkívül idő- és humánerőforrás igényes is. Napjainkban a képalkotó eljárások tökéletesebbé és gyakoribbá válásának köszönhetően a vizsgálat során időnként már lehetőség nyílik a növekedés sebességének figyelembe vételére is. Célunk egy jóval objektívebb mérés kidolgozása volt, amely a klinikumban is alkalmazható és akár a betegek informálásában is segítséget nyújthat az orvosok számára.

Az általunk fejlesztett programban az ér képének szegmentálását konvolúciós háló végzi, amely további bizonytalanságok elkerülését teszi lehetővé. A program létrehoz egy fájlt, amit a radiológus javíthat, ha szükséges és ezzel a javított CT-képpel a rendszer újratanul.

A módszer lényege, hogy a lokális görbületek alapján soroljuk veszélyességi osztályokba az értágulatot. Ezzel a módszerrel jóval egyszerűbb a fuziformis aneurizma (nem zsákszerű) veszélyességének, rupturára való hajlamának kimutatása. A módszer Gauss-leképzést használ, amellyel a felület gömbi képét előállítva tudjuk a CT felvétel kapcsán előálló felületet ábrázolni. Olyan könnyen értelmezhető, a testi paraméterekből adódó torzításokat kiküszöbölő vizualizációt hoztunk létre, melynél az értágulatot jellemző numerikus paraméterek is kiszámolódnak (görbületek, áramlási térfogat, ...). Ezek az átmérőnél pontosabban jellemzik az áramlási viszonyok megváltozását, jobban előrejelzik az érfalon bekövetkező repedés bekövetkezését.

szerzők

 • Sipos Bence
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Gyenge Ákos
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Szilágyi Brigitta
  egyetemi docens, Geometria Tanszék
 • Dr. Sótonyi Péter
  , Semmelweis Egyetem, Érsebészeti Tanszék (külső)

helyezés

II. helyezett