Regisztráció és bejelentkezés

Szociális kapcsolatok kialakulásának vizsgálata és modellezése online és offline térben

Az emberek közti szociális kapcsolatok kialakulását és változását régóta vizsgálja a szociológia, azonban mivel a kapcsolatok tökéletesen leírhatók egy gráffal, az utóbbi időben egyre több hálózati megközelítés (empirikus mértékek, statisztikus modellek) jelent meg [1]. A mai világban az emberek a szociális életük jelentős részét online közösségi oldalakon élik. A szociális kapcsolatok régen családi alapúak voltak, azonban manapság hasonló érdeklődés, vagy más néven homofília alapján jönnek létre.

Első lépésként egy online közösségi hálózat (iWiW) adatait vizsgáltuk, ahol elérhetőek a kapcsolatok és az egyének bizonyos tulajdonságai. Az emberek tulajdonságai alapján definiálhatunk hasonlóság mértéket az emberek között, ami véleményünk szerint korrelál a kapcsolat szorosságával [1]. Megmutatom, hogy a nagyobb egocentrikus közösségekben lévő emberek hasonlóbbak az egóhoz, illetve a kb. 200 fokszámú embereknek hasonlítanak az ismerősei leginkább önmagára.

A következő feladatként egy korábban készített homofília elemzésére készített modellben [2] vizsgáltam a közösségek kialakulásának folyamatát. Ismert, hogy az online kommunikációs hálózatok nem fedik teljesen az emberek valós szociális kapcsolatait, ezért a megfelelő elemzéshez mintavételezést kell alkalmaznunk [3]. A mintavételezett eredmények, nagy egyezést mutatnak az iWiW-en mért adatokkal.

Hivatkozások:

[1] Borgatti, Stephen P., Martin G. Everett, and Jeffrey C. Johnson. Analyzing social networks. Sage, 2018.

[2] Murase, Y., Jo, HH., Török, J. et al. Structural transition in social networks: The role of homophily. Sci Rep 9, 4310 (2019).

[3] Török, János, et al. "What big data tells: sampling the social network by communication channels." Physical Review E 94.5 (2016): 052319.

szerző

  • Dobos Kornél
    Fizika alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Török János
    Docens, Elméleti Fizika Tanszék

helyezés

Jutalom