Regisztráció és bejelentkezés

Az időjárás hatásának vizsgálata a sürgősségi betegellátó osztályra neurológiai problémákkal felvett páciensek esetén

A neurológiai és az időjárás kapcsolatát sokan ismerik, a frontok hatására kialakuló fejfájás az emberek jelentős részét érinti. A kutatásokban arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a hatás megjelenik-e a Sürgősségi Betegellátó Osztályra érkező neurológiai panaszoktól szenvedő betegek esetén. Az időjárásra vonatkozó adatok (hőmérséklet, páratartalom, légszennyezettség) mellett az időjárás egy komplexebb leírását is használtuk.

A Péczely-skála a teljes Kárpát-medence napi időjárásáról ad átfogó képet, természetesen az időbeli és a térbeli felbontás csökkenése mellett. Ez a komplex leírás kiválóan alkalmas arra, hogy összefoglaljai az időjárási viszonyokat egy 13 elemű skálán.

A vizsgálatokhoz használt adatok a Jahn Ferenc Kórházból származtak, melyeket 2015 és 2019 között rögzítettek a Sürgősségi Betegellátó Osztályon. 19804 páciens érkezett neurológiai panaszokkal az osztályra a 1411 vizsgált nap alatt. Ez átlagosan napi kicsit több, mint 14 beteget jelent. Ettől szignifikáns eltéréseket tapasztaltunk az időjárásváltozások hatására. A dolgozatunkban ezeket az eltéréseket vizsgáltuk és kerestünk rájuk orvosmeteorológiai magyarázatokat.

A vizsgálataink során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a felhasznált módszereink ne csak a napi értékek alapján adjanak becslést, mivel ez a napi esetszámok nagy szórása miatt könnyen fals eredményekhez vezethet. Ezért kimutatásainkhoz eloszlásokat illesztettünk, illetve valószínűségi modelleket használtunk. Reményeink szerint ezzel minimálista tudtuk csökkenteni a napi átlagok magas szórásának hatását, így pedig a tényleges ok-okozati kapcsolatot tudtuk feltárni. Munkánk a nagy elemszám és a meteorológiai paraméterek együttes hatásának elemzése okán eddig egyedülálló a neurológiai kórképek és az időjárás hatását vizsgáló kutatások területén.

szerzők

 • Sipos Bence
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kreinicker Kata
  Egyéb hazai egyetem

konzulensek

 • Dr. Szilágyi Brigitta
  egyetemi docens, Geometria Tanszék
 • Dr. Lovas Gábor
  főorvos, Jahn Ferenc Kórház (külső)