Regisztráció és bejelentkezés

A makroszkópikus időjárási viszonyok és kardiovaszkuláris problémák kapcsolatának vizsgálata

Kutatásunk célja az volt, hogy nagy esetszámú hazai mintát elemezve összefüggéseket találjunk az akut szív- és érrendszeri problémák és a kárpát-medencei makroszkopikus időjárási minták között. A Péczely-féle osztályozást használtunk a kapcsolat keresésénél. Ez a besorolás kiválóan alkalmas a kárpát-medencei komplex időjárás leírására: tizenhárom csoport különíthető el, minden nap egyértelműen besorolható pontosan egy csoportba.

Vizsgálatainkhoz több mint 18000, 2015 és 2019 között, a budapesti Jahn Ferenc Kórházban gyűjtött sürgősségi osztályról származó adatot vizsgáltunk. A Sürgősségi Betegellátó Osztályra került pácienseknél valamilyen kardiovaszkuláris kórképet diagnosztizáltak. A napi eseményátlag 10,29 volt, de egyes Péczely-minták, vagy a minták kombinációja 10-18%-kal nagyobb gyakoriságot eredményezett az adott kórkép előfordulásában. A 7-es mintázatú napok közel 2 beteggel növelték a napi esetek számát. A 7-es minta egy zonális ciklonális minta. Közismert tény, hogy a frontok egészségügyi problémákat okozhatnak, az általunk vizsgált adatok is erről tanúskodtak. A frontokra hajlamosabb Péczely besorolású napok megnövelték a kardiovaszkuláris problémák előfordulását, de egyes frontosnak mondott besorolások nem jártak olyan markáns növekedéssel, mint azt elvártuk.

Bizonyos Péczely napkombinációk esetén több mint 20 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri problémák száma. Ilyen volt például a 9-es mintázat, ami a Kárpát-medencétől délre, anticiklon esetén áll fenn. Ha két 9-es mintázatú nap követte egymást, akkor átlagosan 21%-kal csökkent a napi esetszám.

Összességében elmondhatjuk, hogy az összetett időjárási minták vizsgálata segíthet a napi szív- és érrendszeri esetek előrejelzésében, pontosabb becslést adhat arra, milyen mértékű rizikófaktorok az egyes időjárási helyzetek. Tekintettel arra, hogy az időjárás minden érintett esetén fennáll, így alacsony rizikófaktor volta ellenére sokakat érintő kórkép esetén sokakat érint.

szerzők

 • Kreinicker Kata
  Egyéb hazai egyetem
 • Sipos Bence
  Mechatronikai mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szilágyi Brigitta
  egyetemi docens, Geometria Tanszék
 • Dr. Sótonyi Péter
  , Semmelweis Egyetem, Érsebészeti Tanszék (külső)