Regisztráció és bejelentkezés

FeCo ötvözetek Heisenberg-modelljének szimulációja

FeCo ötvözetek Heisenberg-modelljének szimulációja

Napjainkban komoly az érdeklődés a különböző mágneses anyagok iránt. A FeCo ötvözetek nagy szaturációs mágnesezettséggel, magas Curie-hőmérséklettel és jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így széleskörűen használják az iparban. Kedvező tulajdonságai miatt fontos szerepet töltenek be az elektromotorok, generátorok és transzformátorok gyártása során. A fent említett tulajdonságok erősen függenek az ötvöző elemek koncentrációjától, ezért e függőségek feltérképezése fontos feladat.

Az itineráns mágneses anyagok, ezek közé tartoznak a vas-kobalt ötvözetek is, tulajdonságait gyakran írják le egy klasszikus Heisenberg-modell segítségével. A modellben fellépő csatolási állandókat első elvekből határoztam meg a Korringa-Kohn-Rostoker módszer[1] és a koherens potenciál közelítés[2] alkalmazásával a sűrűségfunkciónál-elmélet keretein belül. A termodinamikai tulajdonságok vizsgálatára kifejlesztettem egy Metropolis[3]/HeatBath algoritmuson alapuló Monte Carlo kódot. Termodinamikai szimulációk segítségével széles koncentráció és hőmérséklet tartományban feltérképeztem az ötvözetek mágneses tulajdonságait.

[1] J. Korringa. (1947). Physica, 13, 392

[2] Durham, P. J., Gyorffy, B. L. & Pindor, A. J. (1980) J. Phys. F 10, 661–668.

[3] Metropolis, N.; Rosenbluth, A.W.; Rosenbluth, M.N.; Teller, A.H.; Teller, E. (1953). Journal of Chemical Physics. 21 (6): 1087–1092.

szerző

  • Kovács Péter
    Fizikus mesterképzési szak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Udvardi László
    tud. főmunkatárs, Elméleti Fizika Tanszék

helyezés

III. helyezett