Regisztráció és bejelentkezés

Egy innovatív kurzus mérnökhallgatók matematikai tanulmányainak motiválására

A műszaki, tudományos és közgazdaságtani területeken tanuló hallgatók számára kiemelt fontosságú a magasabb matematika alapjainak magabiztos elsajátítása, hiszen szakterületük színvonalas művelése nem képzelhető el a matematika pontos és mély, intuitív ismerete nélkül. Ennek ellenére a hallgatók gyakran nem motiváltak - alapképzésük alatt sem - a matematika mechanikus szint feletti elsajátítására, az ilyen mélységű ismeretek pedig nem tudnak hasznosulni szaktárgyakban. Kutatásunkban egy újfajta, a tantervi matematika oktatást kiegészítő kurzust állítottunk össze a mérnökhallgatók motiválására, majd ennek hatását vizsgáltuk egy féléves kísérletben a 2018/2019/II. félévben, mechatronika- és energetika alapszakos elsőéveseken.

Célunk az volt, hogy a Matematika G2 tárgyat olyan módon egészítsük ki, ami segíti az elsajátított matematikai ismeretek hasznosulását, és bátorítja a hallgatókat a matematikában való elmélyedésre. Az új kurzusban óráról órára végigkövetjük a G2 anyagát, és segítünk a hallgatóknak megérteni a legfontosabb fogalmakat azzal, hogy ezeket új, grafikus, intuitív oldalról is megközelítjük velük. Bátorítjuk őket azzal is, hogy olyan alkalmazásokat mutatunk be nekik, amik szakterületükhöz kapcsolódnak - például a mátrixszorzást a neurális hálókon, a koordináta transzformációkat pedig a robot kinematikán keresztül. Tudásukat mini-kvízekkel, három házi feladattal és egy közös projekttel mértük fel.

Az innovatív megközelítés nagy sikerű volt - 53 diákot sikerült bevonnunk a tárgyba. Dolgozatunkban a kurzus metodikáját mutatjuk be, valamint a kurzus hatását vizsgáljuk a hallgatók fontosabb kerettantervi tárgyaira, mint például a Matematika G2 vagy a Szilárdságtan.

szerzők

 • Forrai Benedek
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Sipos Bence
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Szilágyi Brigitta
  egyetemi docens, Geometria Tanszék
 • Dr. Berezvai Szabolcs
  adjunktus, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

I. helyezett