Regisztráció és bejelentkezés

Alumínium sajtolás a járműgyártásban

A dinamikai tulajdosnágok javítása mellett, a növekvő üzemanyagköltségek is arra ösztönzik a járműgyártókat, hogy minél könnyebb alapanyagokból építsék fel szerkezeteiket.

A feladat egy a Sapa Profiles Kft által gyártott Crashbox (ütközést elnyelő elem) alkatrész technológiai és vevői problémáinak vizsgálata volt. A vevő a hagyományos ütközési energiát elnyelő ötvözetek helyett, normál alumíniumból szeretné legyártatni az alkatrészt. A dolgozat az itt felmerülő problémákkal foglalkozik.

A vállalat első gyára 1963-ban alakult Vetlandában, Svédországban. Az azóta eltelt évtizedek alatt a cég piacvezető szerepre tett szert az alumínium profilok gyártásában, termékeinek 30%-a az autóiparban talál gazdára. A Sapa tevékenysége a tervezéstől a gyártásig mindent magába foglal. A vállalat jelen van Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Üzleti koncepciója, hogy nagyon szoros kapcsolatot tartson fenn vevőivel és beszállítóival egyaránt. Valamint olyan leleményes és kreatív dolgozókkal vegye körül magát, akik lehetővé teszik a vállalat számára a magas hozzáadott értékű termékek előállítását. Így tulajdonképpen nem csak termékeket, hanem komplett megoldásokat kínál fel partnerei számára.

A dolgozat első felében a SAPA székesfehérvári üzeme kerül bemutatásra, majd az alumínium előállítása és sajtolása. Ezt követi a közlekedési eszközök bemutatása, illetve, hogy ezek esetében miért célszerűbb alumíniumot használni, más alapanyagokkal szemben. Ezt követi a gyárban található termékek gyártásának bemutatása a tuskótól a késztermék csomagolásáig. Ezután következik az egyes autóipari termékek vizsgálatainak bemutatása. Majd a kísérleti részben, a kiválasztott profil, vevői és technológiai problémáinak megoldása következik.

Lényegében belátható, hogy crashbox alacsonyabb ára ellenére sem készíthető normál alumínium ötvözetből, mert nem felel meg az autóiparban használatos törésteszteknek.

szerző

  • Simon István
    járműmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Dömötör Ferenc
    adjunktus, (külső)

helyezés

Nem ért el helyezést