Regisztráció és bejelentkezés

Szorpciós izoterma mérőállomás fejlesztése és megépítése

A TDK dolgozatom témája szorpciós izotermát meghatározó mérőállomás tervezése és megépítése. A szorpciós izoterma egy fontos anyagi jellemző, segítségével vizsgálhatók a nedves levegő és a szilárd szemcsés anyag közötti adszorpciós vagy deszorpciós folyamatok. Ez a görbe a relatív nedvességtartalom (φ) függvényében ábrázolja az anyagminta nedvességtartalmát egy adott hőmérsékleten.

A mérés során egy zárt térben állandó és pontosan ismert hőmérsékletet és relatív nedvességtartalmat biztosítunk. Ebbe a térbe rakjuk a vizsgálni kívánt anyagból vett kis mintát, majd kivárjuk, amíg beáll az egyensúly a légtér és a minta között, ami akár több napot is igénybe vehet. Ekkor lemérjük annak tömegét, majd totális szárítást követően megmérjük a száraz tömeget is. A kettő különbsége megadja a felvett víz tömegét. Ezt megmérjük a lehető legtöbb φ mellett ugyanazon a hőmérsékleten. Ezekből az adatokból számított anyag nedvességtartalom a φ függvényében a szorpciós izoterma görbe egy-egy pontját adják.

Ezt felhasználva meghatározható például az a minimális anyag nedvességtartalom, ami alá adott szárítólevegő nedvességtartalom és hőmérséklet esetén nem lehet menni egy szárítási eljárás során. Emiatt ezek a mérési eredmények kiemelten fontosak például a malomiparban. Az építőiparban is fontos adat a nedvesség felvevő képesség, amelynek segítségével a tervező az időjárási és éghajlati körülményekhez megfelelő építő, illetve szigetelőanyagot tud választani.

A témavezetőmmel végzett munkám eredményeképpen a Tanszéken egy működő, szorpciós izoterma mérésére alkalmas berendezés készült el.

szerző

  • Sor Levente
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Poós Tibor
    egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett