Regisztráció és bejelentkezés

Újrahasznosított 3D nyomtatási alapanyag gyártósor kutatása és fejlesztése

Újrahasznosított 3D nyomtatási alapanyag gyártósor kutatása és fejlesztése

Práth Bence MSc II. évf.

e-mail: prathbence@gmail.com

Konzulens: Dr. Gotthard Viktor, Gép- és Terméktervezés Tanszék

e-mail: gotthard.viktor@gt3.bme.hu

A cél egy olyan kisüzemi gyártósor fejlesztése, amely képes a hulladék műanyagból a 3D nyomtatók számára felhasználható kivitelű alapanyagot készíteni. A gyártósornak teljesen automatizáltnak kell lennie, emberi beavatkozásra csak a hulladék betöltésénél és a végtermék begyűjtésénél legyen szükség, de opcionálisan lehessen minden munkafolyamat végén a félkész alapanyagot is kigyűjteni, így az újrahasznosításra előkészített műanyagokból más, nem csak a 3D nyomtatók számára felhasználható alapanyag állítható elő.

Első lépésben kísérletekkel megvizsgálni és alátámasztani, hogy a műanyag hulladékok újrahasznosítása a 3D nyomtatásban lehetséges és hatékony alternatíva. Megvizsgálva az újrahasznosított alapanyagból készült tárgyak nyomtathatóságát és teherbírását a nem újrahasznosított nyomtatáshoz képest. Majd egy olyan gyártósor tervezése, amely képes a kisüzemi 3D nyomató berendezések alapanyagigényeinek kiszolgálására.

Emellett a G-MAX Europe Kft, a projekt létrehozója, együttműködésben áll a PET kupával, amely egy olyan szervezet amelynek célja, hogy megtisztítsák Magyarország folyóit a hulladék műanyagoktól miközben a fiatalokat megismertetik az újrahasznosítással és annak hatékonyságával. Ők is érdekeltek ebben a projektben, azáltal, hogy az összegyűjtött hulladékból a tervezett gyártósor segítségével újra felhasználható 3D nyomtatási alapanyagot készítsenek, amiből a gyerekeknek tudnak 3D nyomtatni remek dolgokat, ezzel is bemutatva az újrahasznosítás lehetőségeit.

Újrahasznosított műanyagból előállított filament már kapható, de egyáltalán nem ez a népszerűbb választása a vásárlóknak, köszönhetően az alacsony alapanyag választási lehetőségeknek. Emellett a piacon kapható filament gyártó berendezések, akár egyéni felhasználásra is, de ezek egyike sem készít elsősorban újrahasznosított műanyagból filamentet, illetve olyan gyártósor sem kapható, amely az újrahasznosítás első lépésétől az utolsóig, minden fázist elvégezne. Továbbá az elérhető filament gyártósorok ipari kivitelek, emiatt a célunk egy kisebb léptékű, kisüzemi gyártósor kifejlesztése. A kutatásom része az ehhez szükséges kísérletek definiálása és egy részének az elvégzése, ezeket mutatom be a dolgozatom során.

szerző

  • Práth Bence
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Gotthard Viktor
    egyetemi adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

Jutalom