Regisztráció és bejelentkezés

Mesterséges intelligenciával támogatott termékfejlesztés

A folyamatosan fejlődő technikának köszönhetően egyre elterjedtebb lett a mesterséges intelligencia. Szinte bárki hozzáférhet és használhatja. Milyen hatással lesz ez a munka világára? Mennyit segít vagy éppen elveszi az emberi munkaerőt?

A mesterséges intelligencia használatának előnyei és hátrányai is vannak. Előnyei közé tartozik, hogy felgyorsítja a tervezés folyamatot, segít a legjobb termék kiválasztásában, hatalmas adathalmazt tud pillanatok alatt feldolgozni és elemezni. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy még hatékonyabb termék születhessen meg a tervezés végén.

Természetesen, a fenti felsorolásból adódnak a hátrányai. Hiszen, ha mindezt egy gép végzi el, akkor nem lesz szükség emberi erőre. Vagy lesz? Tényleg olyan jól dolgozik az MI és valóban helyettesíteni tud egy embert vagy esetleg többet? Ha mindent az MI csinál, akkor mégis miért kell majd az emberi tényező egy tervezési folyamatba? Lesz olyan kreatív és precíz, mint egy mérnök?

A dolgozatom elsődleges célja, hogy megvizsgáljam az MI hogyan és milyen minőségben tudja támogatni a termékfejlesztési folyamatot. Az első felhasználása az ötletelési folyamat során lesz, majd az ötletek kiválasztása után is számítok az MI segítségére és egyéb változatok generálására. A termék egy 1 x 1 x 5 m-es nyomtatási térrel rendelkező nyomtatóval lesz kinyomtatva, így a 3D nyomtatási technológiával, FDM technológiával és a lehetséges alapanyagokkal is meg kell ismerkedni a folyamat elején. A terméket úgy kell megtervezni, hogy az reflektáljon a gyártástechnológiára, vagyis figyelembe kell venni a 3D nyomtatás sajátosságait, nehézségeit is. Fontos a gyártástechnológiára való optimálás és a költséghatékonyság is.

Ahhoz, hogy a fent leírtakat a gyakorlatba átültessem és a használhatóságának működőképességét teszteljem, egy konkrét terméket kellett választanom. Az első lépés termékötlet keresés volt, amelynek során számos ötlet felmerült, de ezeket szűrve, 3D design lámpacsalád fejlesztésére esett a választásom. Az alapelképzelés az, hogy egy hosszúkás, elsősorban tárgyalóba tervezett függesztett világítás, amely élő növényekkel, szórt vagy direkt fényt adó világítással, esetleg műnövényekkel kombinálva teljesítik az elvárt funkciókat.

A fejlesztési folyamatra az elképzelés, hogy az igénylő alapelvárásait valamilyen formátumban (interjú, kérdőív stb.) összegyűjtöm, majd feldolgozás után az MI felé feldolgozható kritériumokat és elvárásokat fogalmazok meg. Esetleg hasonló mintapéldákat is felhasználok az MI támogatása érdekében. Ezután legeneráltatunk termékváltozatokat, amelyek közül a szűrés a saját tervezői feladatom, amely után a szűkített termékcsalád további változatai is legeneráltathatóak. A nagy kérdés, ennek a folyamatnak a működőképessége, hatékonysága, eredményessége és az iterációk száma. A kutatási munka célja, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása, egy konkrét termék tervezésének a szimulációjával.

szerző

  • Fekete Marietta
    Ipari terméktervező mérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Gotthard Viktor
    egyetemi adjunktus, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett