Regisztráció és bejelentkezés

Egy érdekes kötélszerkezet – Fűrészcsarnok Pálházán

Pálházán, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében áll egy elhagyott csarnok, melyről első ránézésre nem is gondolnánk, hogy egy különleges kötélszerkezetet rejt. Mellette hajdani épületek maradványa, furcsán hozzátoldott épületrész, és komoly gépészeti berendezések szétesett, rozsdásodó elemei láthatók. A csarnok képe, betört üvegeivel éles kontrasztban áll az őt körülvevő festői környezettel, a zempléni hegyek látképével és a Kemence patak völgyével.

Az épület vasbeton- és kötélszerkezet kombinációja. Kötélszerkezetekből mindössze néhány épült hazánkban, e csarnok a legkorábbiak egyike. A szerkezetet megfigyelve befelé dőlő pillérek közé feszített kötélszerkezet látható. Elsőre érthetetlen, hogyan állhat meg így ez a

25 m × 17 m alapterületű filigrán szerkezet belső alátámasztás nélkül. Miért alakíthatták így a geometriát, hiszen erőtanilag előnytelennek tűnik? A szerkezetet elemezve azonban egy remekül konstruált, logikus egység tárul elénk.

Munkám során ezt az épületet vizsgáltam: levéltári kutatást végeztem, hogy megismerjem létrejöttének körülményeit, átfogóan elemeztem a szerkezet erőtani viselkedését és elkészítettem a csarnok 3D-s modelljét. Célom a szerkezet megfejtése és az épület megismerése a tervein, korabeli szakirodalmon, és személyes konzultációkon keresztül.

Ma is épülhetnének hasonló szerkezetű csarnokok. Kötelek rendelkezésre állnak, jobb tulajdonságokkal is bírnak, mint 1960-ban. Tervezésük bonyolult, de számítógépes programokkal könnyebb, mint egykor, ám e szerkezet mégis újabb példa nélküli maradt hazánkban.

A csarnok jelenleg üresen áll és pusztul, valószínűleg bontásra van ítélve és pár éven belül eltűnhet. Az épület mai állapota tanulságos, mint a tönkremeneteli folyamat közbenső fázisa, szemléletessé teszi a szerkezet gyenge pontjait, leghamarabb károsodó elemeit, de érdemes lenne megállítani ezt a folyamatot és megőrizni az épületet, mert építészeti értéket képvisel.

csatolmány

szerző

  • Sütő Anett
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Árva Péter
    óraadó, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék