Regisztráció és bejelentkezés

"Hibrid" múzeumi terek - antik emlékek bemutatása revitalizált terekben

Antik műtárgyaknak már egészen a XIX. századtól kezdve kiállítóterek és múzeumok épülnek. A társadalmi változásoknak és technológiai fejlődésnek köszönhetően a múzeum-építés terén is jelentős átalakulások figyelhetőek meg. A következőkben azt szeretném megvizsgálni, hogy az antik emlékek kiállítótereinek tervezési folyamatában napjaink egyik legnépszerűbb építési beavatkozási formája, a rehabilitáció/revitalizáció és vele járó funkcióváltás miként jelenik meg.

Ismert számos kutatási és tendencia vizsgálat, ami kronológikusan végigköveti a múzeum-építészetet a XIX. századtól egészen napjainkig. Ezen elméleti írások tanulságain alapulva a konkrét korszakba besorolhatatlan, „hibrid” múzeum épületeket vizsgálom. A „hibrid” jelző alatt azt értem, hogy az építészek kortárs eszközökkel egy meglévő szituációhoz alkalmazkodnak, így saját építészeti elveiket egy másik korral szintézisben valósítják. Erre példák számomra a fennmaradt antik épületromok kiegészítései kortárs eszközökkel (pl. Mercati di Traiano Rómában1), az ókori békeoltár, amelyet a fasizmus idején „rekonstruáltak” és ma kortárs védőépülettel öveznek (Ara Pacis Augustae, szintén Rómában2). Tanulmányunk szempontjából ugyanúgy példaértékű az indusztriális kor mérnöki vívmányai, gépei közé helyezett antik szobrok kiállítása (Centrale Montemartini, Róma 3), valamint egy XIX. századi múzeum rom állagvédelme, kortárs megóvása és kiegészítése (Neues Museum, Berlin4).

Vizsgálódásom várható eredménye annak bizonyítása, hogy nagyon is fontos és meghatározó a tudatos építészeti tervezés a kiállítások belsőépítészeti karakterének kialakításában, mondhatni a határozott építészeti karakter meghatározhatja a kiállítások arculatát is. Választ keresek arra is, hogy meglévő épülethez, épületrészhez való alkalmazkodásból fakadó kötöttségek valóban megkönnyítik-e egy építész dolgát egy jól működő múzeum kialakításában.

1 Apollodoro di Damasco, restauráció: Lucrezia Ungaro, Maria Paola Del Moro, Massimo Vitti

2 rekonstrukció Vittorio Ballio Morpurgo , 1938 mai változat: Richard Meier 2006

3 Giovanni Montemartini

4 David Chipperfield, 2009

Bibliográfia

Brian O’Doherty: Inside the White Cube – The Ideology of the Gallery Space 1999, San Francisco

Suzanne MacLeod: Reshaping Museum Space – Architecture, Design, Exhibitions 2005, Oxon

Christian Schittich (Ed.) : in Detail – Exhibitions and Displays

E.A. Seemann : The Neues Museum Berlin 2009, Leipzig

David Chipperfield Architects & Julian Harrap: Neues Museum Berlin 2009, Köln

Marina Bertoletti, Maddalena Cima, Emilia Talamo : Sculture di Roma antica 2004, Roma

Lucrezia Ungaro, Maria Paola Del Moro, Massimo Vitti : I Mercati di Traiano restituiti, Studi e restauri 2005-2007 2010, Roma

Orietta Rossini: Nuova Ara Pacis 2013

csatolmány

szerző

  • Molnár Martina Rebeka
    építészmérnök
    nappali

konzulens

  • Dr. Vasáros Zsolt
    egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék