Regisztráció és bejelentkezés

3D aquarell

3D Aquarell

A 2015-ös Művészeti Diákköri Konferenciára egy korábbi félévben elkezdett projekt feladat folytatásával készülünk. A Rajz 4 tárgy keretein belül, a kiemelt tankörös hallgatóknak, a

Rend és Káosz címszavakra építve kellett kortárs művészeti alkotást létrehozni.

A téma tág értelmezési lehetőségein belül, mi a fogalompár kapcsolatára fektettük a hangsúlyt. Elképzeléseink szerint a rendet és a káoszt egyetlen pont választja el egymástól. Ezen a ponton áthaladva a folyamatok olyanok, mintha a rugós szerkezetek instabil egyensúlyi állapotát figyelnénk. Hirtelen változnak meg és változásuk visszafordíthatatlan. Bekövetkezésük időben kiszámíthatatlan, következményük előre nem látható. Tehát egy véletlenszerű, emberi beavatkozás nélküli folyamatot próbáltunk létrehozni ezen átmenet bemutatására.

A tiszta, zavartalan víz jól ábrázolja a rendet, a kiszámíthatatlan időben és helyen becsapódó anyag által okozott állapotváltozás pedig megteremti a káoszt. Kísérletezéseink során többféle anyaggal próbálkoztunk. Érdekes volt, hogy ugyanarra a közegre minden máshogy reagál. Egyszerű háztartásban is megtalálható anyagokat cseppentettünk vízbe és ezt mozgókép formájában rögzítettük. Az elkészült munka kis jelenetek összefűzésén alapszik, melyekben az anyagok sokféle viselkedését rögzítettük és zenei aláfestéssel színesítettük. Ezt a technikát alkalmazzuk majd a jövőben is.

A folyadékba került anyagok a csöppenés után szabadon mozognak, beavatkozás nélkül keverednek, szépen szemléltetik a káosz kialakulásának kiszámíthatatlanságát. Azzal, hogy a káoszt keveredéssel ábrázoltuk, véletlenül ugyan, de párhuzamra találtunk. Hiszen a keveredést a kémiában káoszként értelmezik. Videónkban pedig absztrakt ábrázolásra használtuk a diffúzió jelenségét. Ezzel a párhuzammal szeretnénk összefűzni a művészetet a tudománnyal.

Idei MDK munkánkban ezért szeretnénk hangsúlyt fektetni a jelenségek kémiai és fizikai magyarázatára is. Ez adná a dolgozatunk gerincét. A művészeti tartalma megmaradna, ugyanakkor egy objektív keretet adnánk neki.

Filmünk tehát a káosz és a rend kapcsolatáról alkotott elméletünket foglalja össze, természettudományos jelenségeket alkalmazva. Vízfestés ecset és vászon nélkül, modern technikai eszközökkel. Mozgó kollázs.

csatolmány

szerzők

 • Sziráki Zsófia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Torda Viktória
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dr. Üveges Gábor
  egyetemi docens, Rajzi és Formaismereti Tanszék