Regisztráció és bejelentkezés

Panel – megítélni vagy elítélni? - A lakótelepek megítélésének bemutatása és elemzése egy posztszocialista város, Ajka vizsgálatán keresztül.

A lakótelepek megítélése alapvetően negatív, a panel szót általában pejoratívan használják és sajnálják azokat, akik ott laknak. Ezzel szemben egyre több felmérés mutatja azt, hogy panelben lakni nem is olyan rossz. Mik lehetnek azok a tényezők, amik egy lakótelep megítélésében jelentős befolyással bírhatnak? Az emberek lakóhely preferenciái és lakás-igényei mennyiben befolyásolják a lakótelepek megítélését? Illetve lakás életútjuk, szociális, családi vagy pénzügyi hátterük milyen hatással lehet az emberek lakóhellyel kapcsolatos igényeire?

Mitől tekinthető egy panel „jónak”, míg egy másik „rossznak”? A kutatásom vizsgálati területe Ajka posztszocialista belső területei, ahol több lakótelep is található, iparosított technológiával készült épületekkel. A dolgozatban bemutatom egy kiválasztott panelépület lakóinak lakáshely preferencia megítélését és jelenlegi lakóhelyükkel kapcsolatos véleményét. Az ajkai kutatással és annak átlagos budapesti lakótelepeken végzett vizsgálatokkal való összevetésével szeretnék az előző kérdésekre választ találni. Illetve rámutatni, hogy a jövőben milyen irányú fejlesztések befolyásolhatnák pozitívan a panelek megítélését.

csatolmány

szerző

 • Babos Annamária
  építészmérnök tervező
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szabó Julianna
  egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék
 • Szendrei Zsolt
  Doktorandusz, Urbanisztika Tanszék
 • Varga Imre
  , Urbanisztika Tanszék