Regisztráció és bejelentkezés

Az Airbnb építészeti vonatkozásai

A digitalizáció következtében ma már percek alatt tudunk szállást foglalni az interneten keresztül. Ennek egyik eszköze a megosztáson alapuló online piactér, az Airbnb, ahol szálláshelyek folyamatosan növekedő számából választhatunk. A kaliforniai székhelyű cég lehetővé teszi, hogy hétköznapi emberek megoszthassák másokkal saját otthonukat. Azonban erre a folyamatra is jellemző az elüzletiesedés, megjelent a kizárólag befektetés célú lakásvásárlás egy olyan formája, amelyben a tulajdonosok kimondottan Airbnb-nek adják ki ingatlanjaikat. Ezzel párhuzamosan a turistáknak szánt lakások elveszítik autenticitásukat, sok esetben háttérbe szorulnak a városok helyi sajátosságai az univerzális design miatt, amit a befektetők hoznak létre a kiadandó apartmanokban.

Dolgozatomban főként Budapest Airbnb-piacát tanulmányoztam. A főváros belső kerületeire, leginkább a turisták körében különösen népszerű Erzsébetvárosra jellemző az a folyamat, amely során a lakás tulajdonosok kiadják ingatlanjaikat a szállásmegosztó oldalon. A bulinegyed romkocsmáival és pezsgő éjszakai életével kedvelt célpont az ide utazók számára, ennek következtében kiszorulnak lassan a kerület belső részében élő budapestiek, skanzen-szerűvé válik a városrész. Airbnb-vel rendelkező VII. kerületi bérházakban az ott lakók számoltak be az állandó szomszédok hiányából fakadó személytelenségről, valamint az épület átjáróház jellegéről.

A budapesti Airbnb-folyamatot összevetettem más nagyvárosokkal a Google Trends keresési adatai alapján, az így készült kimutatások szemléltetik az Airbnb népszerűségének ugrásszerű növekedését, valamint a különböző városokban való elterjedését. A közösségi média fénykorában a fotómegosztó oldalakra feltöltött bejegyzések képesek befolyásolni az emberek életének számos területét, így ez alól a szállásfoglalás sem képez kivételt. Az Instagramra feltöltött, Airbnb-hez kapcsolódó hashtagekkel ellátott budapesti fényképek nagyobb részét a lakások hirdetőinek beállított fotói adják, amelyekre egyfajta globális, minden egyéniséget nélkülöző design jellemző. Ezzel ellentétben az ide utazók többnyire a fővárosra jellemző bérházak belső udvarairól és századfordulós épületeiről osztanak meg képeket.

A kutatásom során arra próbáltam rávilágítani, hogy az olcsó fapados repülőjegyek elterjedésével és az online szállásfoglalás térhódításával egyre több turista érkezik ide, akik egyrészt kiszorítják a helyieket a városból, ráadásul egyre nehezebb megvédenünk Budapest egyedi építészeti arculatát is, mivel a lakók helyett megjelenő turisták egyre globalizáltabb lakásállománnyal találkoznak. Ezt a folyamatot különböző szabályozásokkal lehetne mérsékelni, amelyekre már több európai nagyvárosban volt példa az Airbnb kapcsán.

csatolmány

szerző

  • Kiss Barnabás
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dr. Kádár Bálint
    docens, Urbanisztika Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést