Regisztráció és bejelentkezés

Hiánypótlás

A Havanna lakótelepen 3600 lakásban körülbelül 16000-ren élnek. Ez egy többlakásos panelekből álló lakótelep, ahol a legnagyobb probléma az épületek lelakottsága, az épített környezet rossz állapota, a lakosság szociális helyzete és a munkanélküliség. A terület felújítása 2009-ben már elkezdődött. Az elmúlt pár évben már számos társasház, játszótér és közpark is átesett nagyobb volumenű korszerűsítésen.

Mi kisebb léptékben szeretnénk ezt a témakört körbejárni és foglalkozni vele. Szerintünk úgy lehet a legjobban megismerni és megérteni az emberek lakótelephez való viszonyát és ott eltöltött éveik tapasztalatait, élményeit, ha őket magukat kérdezzük meg erről. Ezért egy közösségi programot szerveznénk, aminek keretében közösen lehetne erről beszélgetni. Így kerülhetnénk legközelebb az ottani lakosokhoz, pozitív vagy negatív tapasztalataikhoz, véleményükhöz, javaslataikhoz.

Az egyik legfontosabb probléma az elszegényedés elleni küzdelem, a közbiztonság növelése, a szociális kapcsolatok erősítése, közparkok, játszóterek, sportpályák, terek felújítása, összességében egy élhetőbb környezet létrehozása. Ezért egy kisebb léptékű város rehabilitációt képzeltünk el a lakók bevonásával. Olyan helyekre gondoltunk elsősorban, ahol sok ember megfordul napi jelleggel. Például egy közpark felújítását, padjainak lefestését, esetleg burkolat lerakását. Ezek olyan kisebb beavatkozások, amiket hatékonyan együttdolgozva, közösséget építve, jó hangulatban, hasznosan lehet véghezvinni. Esetleg a közösségi házban, az iskolában, vagy a piacon létrehozni egy olyan közösségépítő eseményt, tevékenységet, ami valami pluszt ad a lakóknak, vagy adott esetben gyerekeknek, iskolásoknak. Ami könnyebbé, szebbé, kényelmesebbé, élhetőbbé teszi a mindennapokat. Másképp fogalmazva hiánypótlást szeretnénk, ami ha kis mértékben is, de befolyásolja a lakók életét.

szerzők

 • Garancsi Katalin
  építészmérnök
  nappali
 • Opóczki Anna
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Szabó Árpád
  Egyetemi docens, Urbanisztika Tanszék