Regisztráció és bejelentkezés

Zöld Pontok

Mit jelent ez? Mik ezek a zöld pontok? A mai rohanó életben az emberek teljesen elfeledkeztek arról, hogy honnan is indultunk. Városokat húztak maguk köré, folyton rohannak, és a létfenntartásért küzdenek. El is felejtették milyen jó néha kikapcsolódni, ledőlni, megpihenni egy kicsit. Erre viszont mi más lenne alkalmasabb, mint kilépni a szürkeségből, és visszamenni gyökereinkhez, a természethez.

Ezen zöld pontok erre lennének hivatottak, hogy kivezessenek minket a rohanásból, a szürke életmódból, és kicsit feldobják mindennapjainkat. Ennek szellemében szeretnénk megtervezni épületünket.

Ugyanis, ez a hatás még erősebben érezteti magát egy vidékről érkezett ember szemében, amilyenek mi is vagyunk. Budapestre érve nyüzsgő forgalom, hatalmas épületek, emberek tömege, terek sokasága fogad. Talán nem vagyunk egyedül azzal, hogy a fővárosban töltött első napjainkon, heteinkben szinte kívülállónak, kicsit elveszettnek éreztük magunkat és ebben az sem segített, amikor hazaértünk. Hiányzott valami, ami ismerős. Legszembetűnőbb különbség a zöld felületek, parkok, kertek hiánya. Szeretnénk megadni ezt a bizonyos „ismerős” pontot azoknak, akik hozzánk hasonlóan nem azért kerültek ebbe a városi forgatagba, mert ez volt minden vágyuk, hanem mert a vágyuk ezt követelte meg.

Célunk egy olyan lakóház létrehozása, mellyel egy csipetnyi természetet csempészhetünk a városi környezetbe, ezzel otthonosabbá téve a magunk életét is. Alkalmazkodni kell az helyzethez ez egyértelmű, de „Az én házam az én váram.”

Mivel más kötöttségünk nincs, most a saját szájízünk szerint próbálunk alkalmazkodni. Nem a városi létet akarjuk megváltoztatni, csak egy barátságosabb lakóhelyet tervezni magunknak, olyan Zöld Pontokat létrehozva a városban, amik felkeltik a figyelmet és talán másoknak is örömet okoznak.

csatolmány

szerzők

 • Petrényi Inez
  építészmérnök
  nappali
 • Tóth Enikő
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Kolossa József
  adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést