Regisztráció és bejelentkezés

A mi kuckónk

A mi kuckónk

Az építészet a legjobb önismereti kurzus. Az építész feladata, hogy a megrendelő számára olyan házat építsen, amelyben az szívesen lakik. Ez valójában azt is jelenti, hogy az építésznek meg kell ismernie azt, akinek tervez, adott esetben jobban, mint ahogy önmagát ismeri. Ezért szükséges, hogy egy építész jó emberismerő képességgel rendelkezzen, ugyanis a jó építész nem olyat tervez a megrendelőnek amilyet az szeretne, hanem olyat, amilyet annak szeretnie kellene.

Valószínűleg minden építész/építészhallgató álma, hogy megtervezze a saját házát. Ez nagyon egyszerűnek tűnik, mert elvileg tudja, hogy mit akar. Nehéz dolog, hogy a vágyai ne nyomják el a házat, és ne legyen olyan, mintha ezekkel telezsúfolnánk egy kubust. Fontos, hogy tudjunk rangsorolni és kiválasszuk a számunkra legfontosabb dolgokat. Az ilyen esetekben jöhetnek elő olyan önismereti kérdések, amikkel addig nem volt alkalmunk szembesülni. Mivel a vágyaink megvalósítását korlátozzák a szabályozások, így most szerencsénk van, hogy ezekkel nem kell foglalkoznunk.

Ezen felül, még izgalmasabb feladat elé nézünk, hiszen eltökélt szándékunk, hogy mindkettőnk számára megfelelő lakóhelyet teremtsünk. Így a tervezés során, meg kell küzdenünk mind önmagunkkal, mind a másik fél akaratával. Fontos, hogy ne csak kompromisszumokat kössünk, hanem a különböző vágyak egymást erősítve jelenjenek meg. Azt az előnyt élvezhetjük, hogy egymást és önmagunkat is jobban megismerhetjük ez által, hiszen a másik fél szemszögéből is láthatjuk magunkat. Olyan dolgokra is fény derülhet, amire saját magunk nem is gondolnánk. Ez a közös tervezés szépsége.

Ezekhez adódik hozzá azon szándékunk, hogy a mai építészeti elvárásoknak megfelelő alkotást hozzunk létre. Beleértve ebbe a környezet magasabb szintre emelését, a helyszín szépítését, valamint az épület belső téri világát is.

Mindezt a számunkra legtökéletesebb helyszín megtalálásával kezdtük, amiben egyetértettünk, hogy jó városi kapcsolatokkal rendelkező helyet választanánk legszívesebben lakásunknak. A következő lépésben saját igényeinket és elvárásainkat összegezzük, majd vetjük össze a másikéval. Majd a mindkettőnk által priorizált elemekkel alkotjuk meg a programot és indítjuk el a tervezési folyamatot.

csatolmány

szerzők

 • Deli Brigitta
  építészmérnök
  nappali
 • Müller Dóra
  építészmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Kolossa József
  adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék