Regisztráció és bejelentkezés

Gyú(ű)jtó(ő)Pont

Adott két különböző helyen lévő, régóta nem használt csűr, melyek arra várnak, hogy egy új rendeltetéssel bekapcsolódjanak Rudabánya életébe. A település lakossága egy közösségi színteret hiányol az életéből és ezt a két régi csűr új helyen történő felépítésével, átalakításával szeretné előteremteni magának. Kérdés azonban, hogy az új épület identitásában mennyit tartson meg a hagyományokból, hogyan hasznosítsa újra a csűrökből származó szerkezeteket, és hogy hogyan képviselje a mai kor szellemét.

A régi anyagok és a régi szerkezetek mellett fontos számunkra, hogy a csűrszínház egyszerű, elemi építészeti eszközökből építkezzen. Ehhez hívnánk segítségül Gottfried Semper négy elemét az építészeti tervezésben: a tűzhelyet, amely az emberi társulások és közösségek gyűjtőhelye, az alapot, amely kiemeli a helyet a környezetéből, a tetőt, amely védelmet nyújt a társulásnak és a kerítést, amely elválasztja azt a környezetétől. Olvasatunkban a tervezendő hely a tűzhely, aminek feladata összegyűjteni a város lakóit és meglétével ösztönözni őket közösségi események szervezésére.

Az építészeti szemlélet és formálás során azonban a kortárs színház működését szeretnénk előképnek tekinteni. A mai színházban a színész és a néző viszonya közvetlen, a színpad és a nézőtér között nincs éles fizikai vagy szellemi határ, és az előadás során a néző nem csupán kívülálló szemlélője a színtéren zajló eseményeknek.

Elengedhetetlen tehát, hogy Rudabánya csűrszínháza sokoldalú rendezvény helyszínként működjön, ne egy eseményre rendezkedjen be, hanem alkalmas legyen a település több közösségi eseményének, óvodai, általános iskolai előadásainak befogadására is.

Forrásanyagok:

http://www.rudabanya.hu/hu/rudabanya_tortenete.html

http://www.arcanum.hu/en/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-lexikon-71DCC/cs-72291/csur-pajta-723BF/

http://epiteszforum.hu/tizmillio-eves-tortenet-a-monolit-tombok-kozott

http://office2842.wixsite.com/the-barn/about1-c1ogy

http://arhitectura6.ro/4-restaurare-reabilitare-interventii-pe-fondul-construit/67_sura-revitalizata_1/

http://epiteszforum.hu/a-nemesgorzsonyi-kulturcsur

https://issuu.com/csikleaderassociation/docs/csurok

http://epiteszforum.hu/bme-epitotabor-2011-babszinhaz-kazaron

Garami Evelin, A rudabányai vasércdúsító-mű története, Érc- és Ásványbányászati Múzeum, Rudabánya, 2005

Hadobás Sándor, Az Aggteleki Nemzeti Park és környéke kultúrtörténeti értékei I. Építészeti emlékek. 2., javított kiadás. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 2003, p. 13–14.

Gottfried Semper, Die vier Elemente der Baukunst, Braunschweig, 1851

csatolmány

szerzők

 • Omiliák Mihály
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Tarnóczi Eszter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Dr. Vasáros Zsolt
  egyetemi docens, Exploratív Építészeti Tanszék