Regisztráció és bejelentkezés

Stáció

Stáció

A ferenchalmi kápolna történetében fordulat zajlik, a jó adottságú, karakteres épületnek és környezetének a hányatott évek után újra lehetősége van közössége teljes szolgálatára. Dolgozatunkban egy lehetséges, könnyen, akár apránként megvalósítható jövőképet vázolunk fel, az értékteremtés és az értékmegőrzés mentén gondolkodva. Az épület a forgalmas út felett, a zajjal dacolva, megbúvó szigetként sajátos atmoszférával rendelkezik. A különleges hely még kisebb, önállóan definiálható terekre bomlik, melyek külön-külön identitással rendelkeznek. Az egyén és a közösség egyformán találkozhat itt Istennel.

Víziónkban fontos szerepet kap a kápolna történetisége. Az elgyötörtségéhez, megviseltségéhez tisztelettel hozzáállva, történetét bemutatva, az erős, idegen beavatkozás helyett a finom elvétel eszközével élve mutatjuk meg különleges állapotát. A falakon fontosak a különböző korok lenyomatai, a nyers építőanyag éppúgy, mint az eredeti falfestmények. Egyszerre megjelenítve ezen rétegeket, láttatva az eredeti tetőszerkezetet, építészeti emlékként kezeljük az eredeti épületet.

A helyszínt domináló kápolna kiegészül egy új funkciókat kínáló építménnyel. A tiszta szerkesztésű pavilon elhúzódik a templom mellől, teret hagyva a ligetes kertnek is. Nomád jellege, időszakos használata kedvez a megvalósítandó célnak, miszerint a minimális plusz építés és az egyszerű, könnyen kivitelezhető szerkezetek részesülnek előnyben. A kápolnából kibontott anyag újjáértelmezve válik részévé a pavilonnak. A múltat és a jelent több rétegben összekapcsolva jelenik meg a kápolna szenvedéstörténetében egy új stáció.

szerzők

 • Surján Botond
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Illés Veronika
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Tóth Soma Péter
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Kronavetter Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék
 • Dr. Halmos Balázs
  egyetemi adjunktus, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék