Regisztráció és bejelentkezés

Melegedőház

Melegedőház

Kamasz Klaudia, Varga Boglárka

konzulens: Kronavetter Péter

Tervezésünk helyszíne a műemlék státuszú Ferenchalmi Szűz Mária kápolna.

Az épület az utóbbi évtizedekben kihasználatlanul állt, építészeti értéke ellenére állapota vészesen leromlott, ráadásul egy évekkel ezelőtti tűzeset nyomait a mai napig magán viseli. Belső tere fűtetlen, ezért néhány alkalmi imaórát és koncertet leszámítva most is üresen áll; jelenlegi fenntartójának, a Máltai Szeretetszolgálatnak gyakorlatilag nincsenek forrásai ahhoz, hogy léptékében sokkal nagyvonalúbb térré alakítsák át az egyébként igen különleges, rusztikus hangulatú templomot.

Tervünkkel szeretnénk újragondolni a kápolna jelenlegi funkcióját, szem előtt tartva annak évszázados történelmét és szakrális jelentőségét. Kiemelten fontos számunkra, hogy tervünkkel olyan csoportot célozzunk meg, akiknek valóban segítséget tudna nyújtani egy minimális költségekkel fenntartható közösségi tér. Szándékunk összecseng a Szeretetszolgálat jelmondatával: „A hit védelme és a szegények szolgálata”. Egyszerű és jól használható, alapvető emberi igényeket kiszolgáló megoldásban gondolkodtunk, melynek célja a megvalósíthatóság, a telekhez és a helyzethez illő lépték.

A tűz ősidők óta segít minket, meleget és fényt ad, ételt készít, közösséget teremt: ez a sokrétű jelentés, közösségalakító erő adja tervünk gerincét. Koncepciónkban a tűz és az a köré épült kiszolgáló épület minden aspektusával menedéket és reményt jelentene a rászorulók számára, felmelegedést az imaórák után a közösség tagjainak.

Reményünk, hogy egy ilyen beavatkozás segíteni tudna mind a gyakran elfeledett vagy figyelmen kívül hagyott embereken, mind a lassan feledésbe süllyedő kápolnán.

kép forrás: Ferenchalmi Szűz Mária kápolna Facebook oldal,

https://www.facebook.com/ferenchalmi.kapolna/photos/a.155750245031371/155749925031403/?type=3&theater

2020.09.28.

csatolmány

szerzők

 • Kamasz Klaudia
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Varga Boglárka
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Kronavetter Péter
  egyetemi adjunktus, Középülettervezési Tanszék

helyezés

II. helyezett