Regisztráció és bejelentkezés

A parametrikus tervezés integrálása a krízisépítészetbe

Napjainkban a krízishelyzetekre való válaszkeresés egyre sürgetőbb kérdéssé válik. Ilyen helyzetekben a gyors, egyszerű és költséghatékony szempontok figyelembevétele elengedhetetlen, azonban ezen felül szociálisan és lélektanilag is fontos vizsgálni a feladatot. Ugyanis itt nem csak egy funkcióval rendelkező épületekről, hanem otthon és közösség teremtésről is beszélnünk kell. Ennek a komplex feladatnak a segítésére és felgyorsítására igyekszünk lehetőséget keresni a TDK dolgozatunk keretében.

A gyorsan fejlődő technológiának köszönhetően egyre több olyan eszköz elérhető, amellyel egy nem szokványos tervezési módszertant integrálhatunk a folyamatba. A célunk egy parametrikus program segítségével, olyan algoritmus megalkotása, amely a tervezés első fázisához - telek elemzés, problématérkép - képes hozzájárulni, és egyben elősegíti a hatékony és gyors településtervezést is. Végeredményként a programot, rugalmasságának bemutatására, az aktuális bejrúti helyzetre fogjuk levetíteni.

Kutatásunkat két alapvető fázisra bontanánk. Először egy már meglévő esetet tanulmányozva, következtetéseket vonunk le, melyeket egy parametrikus programba beültetve alkalmazni tudunk különböző helyzetekre. A következő lépés, egy elemi modul megalkotása amelynek kiosztásával mind lakó mind közösségi terek megoldhatóak. Végezetül ezen komponenseket pedig egy működőképes tervjavaslatba építjük be.

A dolgozatunkban a krízisépítészet aspektusait vizsgálva általános igazságokat, és egyedi tanulságokat is képesek vagyunk levonni. A célunk egy olyan módszert kidolgozni amely ezeket összegezni tudja és így használható eszközt nyújt a tervezők számára.

Forrás:

William Suyoto, Aswin Indraprastha, Heru W. Purbo: Parametric Approach as a Tool for Decision-making in Planning and Design Process. Case study: Office Tower in Kebayoran Lama

Kép: Bahareh Bisheh

csatolmány

szerzők

 • Juhász Júlia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Kányádi Borbála
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulensek

 • Dr. Terbe Rita
  egyetemi adjunktus, Exploratív Építészeti Tanszék
 • Pálóczi Tibor
  mérnöktanár, Rajzi és Formaismereti Tanszék