Regisztráció és bejelentkezés

Panelreform

A panelházak építészete a korra jellemző gazdasági és társadalmi okokból eltávolodott a modernizmus alapelveitől. A kelenföldi épületek esetében sem könnyű felfedezni Le Corbusier hatását, az öt alapelvet. A Panelreform ezért nem csak egy szakkollégium terve, kísérlet is a modern építészet értékeinek feltámasztására.

Tervünk célja egy olyan munka- és lakótér kialakítása, amely inspirálja a szakkollégium tagjait és az odalátogatókat új ötletek megalkotásában. A tervezés során szem előtt tartjuk a kollégisták életvitelét, a terek rugalmas használatát, hiszen a közösség tagjai periodikusan változnak. A nyitott szemléletű közösség más építészhallgatók számára is biztosít munkahelyet és pihenési lehetőséget. Kiemelt szerepet kap a közösségi élet, az épület rendezvények, kiállítások befogadására is alkalmas lesz.

Az épület egyik szélső szekciójának legfelső két emeletén valósítunk meg egy privát alvó szintet az itt lakó szakkollégisták számára és egy felette elhelyezkedő dolgozó szintet, amely már vendégek számára is elérhető lesz. A panel alapvető térszerkezetét megtartjuk, de az igényekből következően részben átalakítjuk. A struktúrát új közlekedőkkel, szobák összefűzésével, rugalmasan alakítható nyílásrendszerrel tesszük alkalmassá a szakkoli befogadására. A panelraszter a tető felé haladva fokozatosan oldódik fel a terek funkcionális igényeinek megfelelően.

A helyszínen tapasztaltak alapján fontosnak tartjuk, hogy a szakkolégium egyedi arcot kapjon, amivel már kívülről is jól láthatóan kitűnik majd az egymás mellett sorakozó fekete panelek egyhangúságából, ezért az épülethez újabb tömeget kapcsolunk, kihasználva a beépítetlen lapostetőt, amelyre kerttel körülvett, különböző méretű multifunkcionális terek kialakítását tervezzük. Az ismétlődő homlokzat sem marad változatlanul, külső lépcsők segítségével adunk új arculatot és saját közlekedést a szakkoli szintjeinek. Ez a változás elsősorban kívülről lesz észlelhető, az épület eredeti tartószerkezetét igyekszünk érintetlenül hagyni.

Ezzel az első lépéssel ösztönzünk más szervezeteket, de a lakókat is, hogy gondolják

újra a panellakásban rejlő lehetőségeket, és szánják rá magukat hasonló átalakításokra. A

szakkoli költözése tehát csak kezdete az épület újraértelmezésének.

csatolmány

szerzők

 • Tóth Ágnes
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Réti Anna Katalin
  Külföldi egyetem

konzulens

 • Jancsó Miklós
  egyetemi docens, Lakóépülettervezési Tanszék