Regisztráció és bejelentkezés

Zöldike

A Zebegényi telket meglátogatva, Kálmán bácsi legidősebb gyereke elkezdett gondolkodni milyen lenne számára a megfelelő lakóház. A terület térdig érő fűtengerében folytatott sétája alatt nagyokat szippantott a levegőből és közben a kilátást csodálta. „Ez az!”- gondolta magában „Én itt szeretnék lakni”. Leült a fűbe és bámulta a Duna kanyarának fényjátékát, a mögötte domboruló hegyekkel. Hosszasan ült a pázsiton magába szívva a hely nyugalmát és a fejében elkezdett álmodozni. Elképzelte milyen lehet itt élni, mit fog majd csinálni, hogyan fog egy napja kinézni ha beköltözik. Pár óra üldögélés után megihletődve távozott és otthon egyből neki is állt a tervezésnek.

Egy növényekkel teli kertet képzelt el magának, aprócska toronyszerű házzal, melyből gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra. A kertben zöldséget és gyümölcsöt termesztene. Gyerekkora óta nagyon szeretett kertészkedni, a család közös szenvedélye. Otthon is volt egy kis kertjük, ahol zöldséget termeltek. Egyetemista évei alatt se lenne hátrány, ha minél függetlenebb és önellátóbb tudna maradni, a fenntarthatóságról nem is beszélve.

Tisztán látta a szeme előtt a telek elrendezését. A területet markánsan elválasztó szintugrást ki akarta használni. A magasabban fekvő, napsütötte helyet ideálisnak találta a zöldségek számára. A házat a lejtő mellé helyezve, lábakra állítva képzelte el, könnyű faszerkezetből, áttetsző polikarbonát borítással. A földtől való elemelés következtében a lakótorony alatt létrehozna egy teraszt, melyet baráti összejövetelekre használna. Ezt flexibilis, felnyitható falakkal az évszaknak megfelelően tudná mindig alakítani. „Mint egy kis szárnyát nyitogató madárka” - gondolta. A ház felső részében éppen csak a legfontosabb dolgokat helyezné el, ideje nagy részét úgyis a kertben töltené. A lakóterét is megosztaná szeretett növényivel. A torony vázszerkezetét polcszerűen alakítaná ki és ezeken helyezné el őket. A ház alapozásának kiásásakor előkerülő köveket pedig sziklakert építésre használná a telken található méretes szintugrás mentén. Ide elsősorban fűszernövényeket rakna. A kert alsó részében gyümölcsfákat képzelt el, de ez főként az élet és baráti összejövetelek tereként maradna meg.

Szép lenne így kezdenie önálló életének első fejezetét. Ha pedig családot alapít és elköltözik, akkor is szívesen járna ki a telekre. A házikó átalakítható lenne télikertté, üvegházzá vagy tárolóvá, így folytathatná a kertészkedést családjával. Ahogy tovább ábrándozott szemei leragadtak és álomra szenderült. Látta maga előtt könnyed madárkáját, ahogy transzparensen belesimul a környezetébe. Álmában a házikó tetején lévő teraszon ült, magába szívva a friss levegőt, mely ezer virág illatával keveredett, miközben a Dunára néző kilátást csodálta. Rég érzett már ilyen nyugalmat és békét, és remélte ha felébred álma valóra válik.

csatolmány

szerzők

 • Buzás Csenge
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Szőke Enikő
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Dankó Zsófia
  egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék