Regisztráció és bejelentkezés

Talált tárgy

TALÁLT TÁRGY

A Zebegény Szőnyi István út 42. alatt található telek kihasználatlan, azonban kedvező adottságai miatt

(festői természeti környezet, közeli kiránduló helyek, Duna-part, valamint a tény, miszerint 1 óra vonatúttal megközelíthető a Műegyetem) kár lenne üresen hagyni addig amíg egy nagyobb léptékű terv meg nem születik a helyszínen.

A felvetés egy olyan egyszemélyes kis lakóház építése, ami pénztárcakímélő, barátok segítségével, kevés szakembert igénylő munkarésszel kivitelezhető 1-2 hét alatt és elbontásánál nem hagy a szükségesnél nagyobb nyomot maga után.

Mi lehet ennek az elképzelésnek az eszköze?

A dolgozat egy funkcióját vesztett tárgy újrahasznosításával és új környezetbe való helyezésével vizsgálja az építészeti, (funkcionális) újrahasznosítás és a környezeti terhelés csökkentésének lehetőségeit.

Így találtam rá az egykori kőbányai sörgyár területén, az egyik műemlékvédett istállóépület mellé helyezett kültéri lépcsőház szerkezetére, amely sok évnyi kihasználatlanság okán már az enyészet jegyeit viseli magán.

A lépcsőszerkezet eredeti funkcióját elidegenítve tőle, és a szükséges kiegészítéseket hozzáépítve tud-e házként működni?

Hasonló témában írt Adaptive reuse című könyvében Liliana Wong felteszi a kérdést, hogy akármilyen meglévő szerkezet újrafelhasználható-e, és bárminemű célra megtehető-e ez?

A terv vizsgálja az alternatív funkcionális megoldásokat, és keresi az ideális arányú hozzáépítés módját, míg megpróbálja megítélni egy talált tárgy vélt vagy valós (eszmei) értékét.

A tárgy, ezesetben lépcsőház szerkezete L-acélokból épült. Régi, 8mm-nél nagyobb vastagságú acélhulladék a MÉH telepen nagyjából 35-40 forint/kg áron kerül felvásárlására, a szerkezet becsült súlya legyen 1,5 tonna. 1500*50= 60 000 forint járna érte a legkedvezőbb feltételekkel számolva, a szállítási költség számítása nélkül. Kijelenthető tehát, hogy a lépcsőház pénzre váltható értéke gyakorlatilag nulla.

Miért érdemes mégis hasznosítani, miért vonzóbbak a benne rejlő lehetőségek és kihívások is?

A terv a high-tech kisházak ellenpontjaként születik meg, egy feltevés, amely nem feltétlenül a valóság vagy a legegyszerűbb és magától értetődő megoldások talajára épít.

Forrásjegyzék:

https://construccion.uv.cl/docs/textos/coleccion02/Texto.08.AdaptiveReuse.pdf

https://hatarfem.hu/

csatolmány

szerző

  • Abrán Boglárka
    Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Weiszkopf András
    tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék