Regisztráció és bejelentkezés

Házültetés

Mit keres egy hatalmas telken parányi ház, és miért is jó egyetemistaként Zebegényben lakni? Hogyan lehet egy mini ház nem a luxus és a high-tech megtestesítője, hanem példa a megfizethető és fenntartható lakhatásra? Hogyan fér össze a tradicionális gazdálkodás, és két egyetemista, akik bejárnak a városba?

A kicsi házak építése nem egy ma indult dolog, az utóbbi időben jelentős trenddé nőtte ki magát, szinte mindenhol találkozhatunk olyan kabinokkal, melyeknek fő célja a minél kompaktabb és mégis minél kényelmesebb hajlékok kialakítása. Ennek ellenére pont a méretüknél fogva ezek a kabinok túlnyomóan a luxus kategóriába tartoznak. Különösen a négyzetméterárat tekintve szembesülhetünk ezzel a problémával. Ez több dolognak köszönhető, egyrészt a modern kisebb vagy esetleg méretre gyártott egyedi változatai jóval drágábbak, mint a szabvány méretek, másrészt, általában új, csúcskategóriás alapanyagokat használnak.

A Zebegényi telek vizsgálása során az elsődleges problémafelvetés a telek mérete volt. A dolgozat azzal foglalkozik, hogy egy ekkora méretű csupasz telek 1-2%-át elfoglaló ház milyen módon kapcsolódhat aktív módon a kerthez, hogyan hasznosítható egy ekkora terület, ha az elsődleges szempont, hogy a terület anyagi hozzájárulást biztosítson a lakói számára.

A telket a dolgozat egy önfenntartó mezőgazdasági telek leegyszerűsített kis modelljeként képzeli el, ami, ha nem is marad önfenntartó, anyagilag kisegíti a diákokat, miközben minimális munkát igényel. Ehhez egy permakultúrát szeretne kialakítani, ami javítja a talaj minőségét, ezzel segítve a növekedést, ritkítva a problémákat és csökkentve a lábnyomot, amit a projekt a telken hagy. Olyan növények kiválasztására van szükség, amelyek munkaigénye minimális, ezzel is elősegítve azt, hogy a lakók sikeresen tudják a kert gondját viselni.

Fontos szempont az ideiglenesség, mivel a telket nagyobb léptékű célokra szánták a jövőben. Ennek fényében könnyen, gyorsan felépíthető és elbontható épületet kell tervezni, ami kevés nyomot hagy maga után. Így viszont lehetőségünk nyílik olyan építőanyagok használatára, amik olcsók és egyszerűek, de esetleg nem annyira időtállóak.

A dolgozatunk célja egy olyan ház megalkotása, ami reagálni tud ezekre a problémákra, nem az egyedileg készült elemekre támaszkodik, hanem az okosan kihasznált terekre, nem high-tech megoldásokban, hanem a tradicionális építőanyagokban, és a helyiségek leredukálásában keresi a választ. Arra keresi a megoldást, hogy a telek hogyan válhat a ház aktív részévé, figyelembe véve a lakók viszonylag kevés idejét, törekedve a könnyű fenntartásra és a telek állapotának megőrzésére.

csatolmány

szerzők

 • Kiss Franciska
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Beyer-Dóczy Jakab
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Weiszkopf András
  tanársegéd, Lakóépülettervezési Tanszék