Regisztráció és bejelentkezés

ReStart

Áthidalhatja-e egy ház a társadalmi szakadékokat? Motiválhat-e egy épület az újrakezdésre? Segíthetik-e terek az új közösségek kialakulását?

Elérni, hogy a teljes reménytelenségből elindulva valaki tényleg elkezdjen tenni az integrálódásáért, nehéz. A Családok Átmeneti Otthonai a szociális rendszer utolsó védőhálója a teljes lecsúszás előtt, ahol a szakemberek azon dolgoznak, hogy a bekerülő, lakhatásukat valamilyen okból elvesztett családokat egy többlépcsős rendszeren át visszaintegrálják a társadalomba, figyelembe véve azt, hogy különböző egyének különféleképpen motiválhatók.

Ma Magyarországon ennek ellenére az átmeneti otthonokba kerülő családok nagy része nem jut el a következő lépcsőig, és évekre a rendszerben ragad, otthonról otthonra vándorolva.

Dolgozatomban azt vizsgálom, hogy ennek a problémának mi lehet a feloldása, milyen téri rendszerek mellett működhet lehető legjobban egy átmeneti családotthon, hogyan tud motiválni, mit tud még adni a lakhatáson és az élhető környezeten kívül, ami előrébb mozdíthatja a benne lakni kényszerülőket. Ezek mellett vizsgálom az esetleges bővítés vagy utóhasznosítás lehetőségeit is.

A problémákra adott építészeti válaszokat egy kísérleti családotthonban szeretném egyesíteni, amit a Budapest, Szerdahelyi utca 9. alatti telekre tervezek.

csatolmány

szerző

  • Péter-Szabó Eszter
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Dankó Zsófia
    egyetemi adjunktus, Lakóépülettervezési Tanszék

helyezés

II. helyezett