Regisztráció és bejelentkezés

Megismerés

Szerzők: Bokányi Ákos, Kiss Hanna Júlia

MEGISMERÉS

A Székesfehérváron régóta működő Széphő távfűtést biztosító vállalat elköltözik jelenlegi telephelyéről és új használatoknak adja át a helyét. A város vezetősége arra az elhatározásra jutott, hogy a belvárostól nem nagy távolságra lévő területet alközponttá, kulturális intézmények gyűjtőhelyévé alakítja át. Célunk az egykori iparterület szerepének újraértelmezése, a dolgozatunk fókuszában pedig az erőmű 5000m3-es acél pakuratároló tartályának újrahasznosítása áll.

A helyszín bejárásakor már messziről szemet szúrt a hatalmas tartály, ami rögtön kíváncsivá is tett minket, vajon mi van a belsejében. A tartályba belépve azonban csak a sűrű, mély sötétség fogadott. Egy idő után, ahogy a szemünk kezdett hozzászokni a sötétséghez egyre több részlet bontakozott ki és a végén feltárult az egész belső tér.

A tér ezen fajta feltárulása, ahogy a vaksötétből lassacskán világos lett, ahogy a kép fokozatosan kitisztult egy olyan új perspektívát állított elénk, ami nagy benyomást gyakorolt ránk. Rájöttünk, hogy maga a megismerés folyamata milyen lenyűgöző dolog. Mert bár a körülöttünk lévő világot minden ember egyéni, szubjektív módon érzékeli, a folyamat maga mindenkiben végbemegy. Ebben a folyamatban pedig központi szerepe van a fénynek, ami az ismeretlent fokozatosan feltárja előttünk.

Szeretnénk, hogy az idelátogatók egy hasonló élményt tapasztalhassanak meg, mint amit mi is átéltünk. Ezt építészeti eszközökkel igyekszünk érvényre juttatni. Magába a tartályba egy nagyon szabad művészeti funkciót képzeltünk el, ahol a tartály biztosít kontextust az adott előadásnak vagy kiállításnak. Célunk elsősorban nem a tartály újratöltése új funkcióval, hanem az emberek, művészeti tevékenységek feltöltése a tartály belső hangulatával. Kevés beavatkozással szeretnénk az építményhez nyúlni, megőrizve annak múltját és ipari jellegét, népszerűsítve ezzel az épített ipari örökség értékként való kezelését.

Mivel a tartály a terület közepén, a kirajzolódó főtengely mentén helyezkedik el, ezáltal központi, kiemelt szerephez jut. Ez egyben indokolja a tartály reprezentatív jellegét, mellyel azt szeretnénk kifejezni, hogy az újrahasznosításhoz az első lépés a megismerés.

csatolmány

szerzők

 • Kiss Hanna Júlia
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés
 • Bokányi Ákos
  Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
  egységes, osztatlan képzés

konzulens

 • Major Zoltán
  doktorandusz, Középülettervezési Tanszék