Regisztráció és bejelentkezés

RÉGI HIT + ÚJ TUDÁS = ÚJ HIT

RÉGI HIT + ÚJ TUDÁS = ÚJ HIT

Soós Barbara, Suri Sára, Szepesi Zsófia

Témavezető: Karácsony Tamás DLA

A Budapesti Piarista Gimnázium több hullámban fejlődött az évtizedek során, azonban eddig, az épület számos részén, a terekben rejlő lehetőség kiaknázatlan maradt.

Létezhet-e egy ilyen nagy és szerteágazó rendnek, olyan formakincse, amely közös az általuk használt épületekben és tárgyakban? Ez a kérdésfelvetés volt kutatásunk kiindulópontja. A hely minőségének megértése fontos építészeti feladat, aminek a megoldását múltból fennmaradt tárgyi emlékek és fotók elemzésével és a jelen, piarista intézményeivel foglalkozó építészek megkérdezésével próbáljuk megkeresni. Különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezt a tervezési helyszínt megkülönböztessük más, világi oktatási intézménytől.

“Világos, célratörő és gyakorlatias módszerek alkalmazása, nyitottság az új és valóban hatékony módszerek iránt.” - Kalazanci Szent József.

A piarásták a kezdetektől fogva törekedtek a korszerű és minőségi oktatásra.

Maga a szerzetesi rend nagy történelmi múlttal és számos hagyománnyal rendelkezik, ezért fontosnak tartottuk megismerését még a tervezés elött. Eddigiekben könyvek segítségével, illetve piarista épületek vizsgálatával igyekeztünk bővebb ismeretekre szert tenni.

Célunk megszerzett tudásunk hasznosítása egy olyan térkiegészítő tárgy megalkotásával, ami az értékes adottságokkal rendelkező, de kihasználatlan közösségi tereket élvezhetőbbé tudja alakítani a diákság számára és új kontextusba tudja helyezni. Tervezésünk fő szempontja ötvözni a piarista szellemiséget és az oktatáshoz való hozzáállásukat.

(Cím: Idézet Golda János piarista főépítésztől)

csatolmány

szerzők

 • Szepesi Zsófia
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Soós Barbara
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Suri Sára
  Építészmérnöki nappali alapképzés (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Karácsony Tamás
  , Középülettervezési Tanszék