Regisztráció és bejelentkezés

Kapcsolat

Az óbudai kísérleti lakótelep egykori gázfogadó épülete szokatlan megjelenésével ma is megállásra készteti a járókelőket. A lakótelep különleges atmoszférája az építészeti sokféleségben rejlik, mely által megismerhető korának egy metszete. Az épített környezetet ellenpontozza a buja növényzet és az épületek tágas térközei, melyben a kanyargó ösvények közt nyíló tereken a helyi lakók, ismerősök találkozhatnak, kikapcsolódhatnak. Ebben a közegben keresi új funkcióját a jelenleg hasznosítatlan gázfogadó.

Tervem alapgondolata egy olyan átlényegítési folyamat, melyben új szerepeket tölthet be az épület. Ezt különféle ötleteken alapuló, rövid idejű hasznosítási lehetőségekben látom, melyek során a közösség különböző csoportjai - találkozva egymással - használhatnák az építményt. Ilyen rövid idejű kísérlet lehetne a helyi piac, oktatási intézmények általi hasznosítás vagy a gázfogadó épületét, mint köztéri alkotást értelmezni. A hosszútávú hasznosítás kérdésére ezek a rövid idejű használatok segíthetnek választ adni.

Reményeim szerint létrehozható egy olyan közösségteremtő hely, mely a lakótelep jelenleg szunnyadó épületei (például: egykori bölcsőde, üzletpavilonok, beton homokozógyűrűk) mellet a tágabb közösség katalizátora is lehet.

Fontosnak tartom a helyi közösség megismerését. Vizsgálataim során nemcsak a történetét kutatom, hanem az emberek gázfogadóhoz fűződő viszonyát is. Szeretném megszólítani a környéken élőket, emellett a gázfogadón hagyott „lenyomatokat” is értelmező kontextusba helyezném.

Az építmény környezetével együtt értelmezhető, így szükségesnek tartom a tágabb terület rendezésének kérdését. Az eredeti elképzeléseket összevetve a mai állapotokkal feltérképezhető, hogyan alakult a környék. A lakó és közösségi területek, használati zónák újraértelmezésén túl szükség van a lakótelep identitását kifejező karakterre. Ezt a funkciót tölthetné be az egykori gázfogadó.

Ahogy egykor gázzal látta el a környező lakásokat, mintegy láthatatlan módon összekapcsolva azokat, ma is ezt a funkciót kell hogy betöltse az épület.

csatolmány

szerző

  • Farkas Dániel
    Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
    egységes, osztatlan képzés

konzulens

  • Sámson Kinga
    doktorandusz, Középülettervezési Tanszék